eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A Szent Korona az Országház kupolacsarnokában 2018. január 5-én. Az 1945-ben az Egyesült Államokba került koronázási jelvényeket Cyrus Vance külügyminiszter adta vissza a magyar népnek. Az évforduló alkalmából a Parlamentben január 6-án nyílt napot tartanak.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Rátóti Zoltán: István király szerepében az ő igazságait keresem

Sík Sándor István király című művének színpadi adaptációját mutatja be a Nemzeti Színház szombaton Berettyán Nándor rendezésében. Az előadásban Istvánt Rátóti Zoltán, Gizellát Söptei Andrea, Orseolo Pétert Szabó Sebestyén László, Aba Sámuelt Szarvas József, Vazult Kristán Attila alakítja.

„Lehet, hogy nem hangzik romantikusan, de nem sokban különbözik az István király szerepére való készülés menete az összes többi szereptől. Többnyire nem hagyom magamra hatni azt, hogy egy nagy legendát kell színpadra állítani, vagy egy történelmi személyiséget, és ha korábban is ez történt, akkor is az ember próbál elvonatkoztatni attól, hogy ennek a súlyát erősítse önmagában. Az emberi igazságait keresem ugyanúgy, mint az összes többi szerepnek” − mondta a színdarabban István szerepét alakító Rátóti Zoltán az InfoRádióban.

Arról is beszélt, hogy a próbák folyamán föleleveníti a színész azt, amit egy történelmi személyről illik tudni, de nem elsősorban ezek motiválják a próbafolyamatban, hanem inkább a színpadi mű igazságait és annak a hitelességét igyekszik megmutatni.

„A darab alapkérdése, hogy a kereszténység felvétele után hogyan alakul az ország sorsa. Ez nagyon nehéz döntés elé állítja István királyt, a darab ezt a pillanatot mutatja meg, gyakorlatilag egy nap, egy éjszaka történéseit. Látjuk a színpadon azt a lelki vívódást, hogy olyan döntést hozzon István király, ami biztosítja a kereszténység továbbvitelét, illetve az ország stabilizálódását” − árulta el színdarabról Rátóti Zoltán.

Mint kifejtette, a darabhoz különleges jelmezek születtek Berzsenyi Krisztina jóvoltából, a díszlet ugyanakkor inkább elvonatkoztatott tér, ennek ellenére számíthatnak látványosságra az István király történetére kíváncsi nézők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Sokan féltik a munkájukat, a pozíciójukat a mesterséges intelligenciától (MI), amely egyre jobb eredményeket ér el a vállalati hatékonyság támogatásában, a manuális munkafolyamatok kiváltásában, ami önmagában is feszültségeket gerjeszthet egy munkahelyen. Mindeközben a munkavállalók félelme az egyik legnagyobb kerékkötője is lehet az MI-projektek sikerének. "A mesterséges intelligenciára nem szabad úgy tekinteni, mint egy tőlünk függetlenül létező, romboló erőre. A mesterséges intelligenciát tulajdonképpen mi, emberek hoztuk létre és a mi feladatunk, hogy az érdekeink mentén kordában tartsuk" - véli Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie vezető ügyvédje. Szerinte a mesterséges intelligencia egy számítástechnikai alapú munkaerő, amivel a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk és a cél az optimális feladatmegosztás az emberi és a gépi képességek mentén. Az AMI-megoldások bevezetésével egész napos konferencián foglalkozunk április 23-án, AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció és részletek a rendezvényről itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 12. 11:47
×
×
×
×