eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent Márton Bazilikájában 2024. január 22-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Csák János: ez maga az önazonosságunk, az identitásunk

A magyar kultúra napja mindannyiunk ünnepe, a magyar kultúrát pedig az Isten, család, haza tisztelete és szeretete, valamint a magyar szabadság ügye melletti elkötelezettségünk tartja össze – hangoztatta a kulturális és innovációs miniszter a magyar kultúra napján rendezett ünnepségen a Pannonhalmi Főapátság bazilikájában.

A tárcavezető úgy fogalmazott: méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napját Szent Márton hegyén együtt ünnepeljük a bazilika 800 éves felszentelésének ünnepével, mert a kultúra nem pusztán művészeti alkotásokból áll, a kultúra az az észjárásunk, az életmódunk.

A kultúra generációkon átívelve épül – folytatta a miniszter, majd hozzátette, hogy van anyanyelvünk, zenei, táncos, vizuális és épített anyanyelvünk.

Csák János elmondta, hogy Magyarországnak jelenleg olyan kormánya van, amely még a „szűken értelmezett kultúrára” is a bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékát költi. Az Európai Unió más országaiban ez az arány 0,5 százalék.

Hozzátette: tudjuk, hogy a kultúra alapfeltétele a cselekvőképességnek. Vannak gazdagabb országok is Magyarországnál, de nem cselekvőképesek, mert valami hiányzik a gyökerükből, kultúrájukból. Pedig a kultúra maga az önazonosságunk, az identitásunk – mutatott rá a miniszter.

Az az ország, az a nemzet, az a nép, amely elengedi az identitását, az elveszti a cselekvőképességét is

– fogalmazott.

Kiemelte, a cselekvőképességhez tartozik, hogy a kormány szándéka szerint gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos, magabíró családokból álló nemzet legyünk. Géza fejedelem és Szent István is örök Magyarországról beszéltek, a mi feladatunk ennek fenntartása – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy Pannonhalma, Csíksomlyó, Pápa vagy Debrecen is bebizonyította, hogy lehet hosszan és kitartóan, egy 1500 éve megírt regula alapján fenntartani közösséget, kultúrát.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát elmondta: leginkább hazánk első monostorának templomában lehet érezni, hogy a kultúra a kultuszból nő ki és folyamatosan abból táplálkozik. „Számtalan területen látjuk a kibontakozását ennek a több mint ezer éve tartó folyamatnak, a kultúrateremtés folyamatának”.

Pannonhalma, 2024. január 22.
Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát beszédet mond a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent Márton Bazilikájában 2024. január 22-én.
MTI/Krizsán Csaba
Pannonhalma, 2024. január 22. Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát beszédet mond a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent Márton Bazilikájában. MTI/Krizsán Csaba

Kiemelte, hogy a mai diákok ugyanúgy arra keresik a választ, mint az első diákok, hogy hogyan tudnak eligazodni az életben, melyek azok az értékek, amelyekre alapozva ők is gyarapítani tudják hazánk kultúráját.

Hozzátette: az első szerzetesekhez hasonlóan a jelen korban is a kultuszból merítenek, amikor meghívják és befogadják a kortárs magyar írókat, amikor párbeszédet folytatnak fiatal magyar képzőművészekkel és amikor együtt dolgoznak az ország jeles tudományos, szellemi és kulturális műhelyeivel, intézményeivel.

A főapát ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy

Magyarország jövőjéért mindannyian felelősek vagyunk.

Az ünnepség részeként Kiss Zsolt orgonaművész, a Szent Márton-bazilika karnagya zenélt, majd a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraegyüttese adott ünnepi koncertet.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×