eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Admiral Miklos Horthy (1868 - 1957), the Regent of Hungary, circa 1921. (Photo by Topical Press Agency/Hulton Archive/Getty Images)
Nyitókép: Topical Press Agency/Getty Images

Horthy Miklós eddig nem ismert arcát ismerhetjük meg

A Magyar Nemzeti Levéltárba kerül a néhai Horthy Miklós kormányzó és családjának hagyatéka, ami Horthy István Sharif – a hagyaték adományozója, a kormányzó unokája – és Horthy Stewart Miklós – a hagyaték adományozója, a kormányzó dédunokája – adott át jelképesen. Az irathagyaték gondozója szerint a dokumentumok felbecsülhetetlen eszmei értéket képviselnek, és a következő legalább másfél évtized meghatározó politikatörténeti forráscsoportját jelentik a történészszakma számára. Bern Andrea történészt, a Horthy Miklós és családja hagyatékának gondozóját kérdeztük.

Az irathagyaték voltaképp Edelsheim-Gyulai Ilonának, Horthy Istvánnénak a hagyatéka, aki 2013-ban halt meg Dél-Angliában. Egyrészt olyan iratok, amiket ő az élete során megőrzött, illetve amit a család tagjaitól, apósától, anyósától, továbbá saját szüleitől örökölt – ismertette az InfoRádióban Bern Andrea. A hagyaték legkorábbi irata 1863-ban keletkezett, a legkésőbbi 2013-ban írodott, a többsége a történész számításai szerint tizennyolcszor és több országon át költözött, mielőtt Magyarországra érkezik az Egyesült Királyságból december folyamán – tette hozzá a hagyaték gondozója.

Ami az irathagyaték eszmei értékét illeti, történészszakmai szempontból csaknem fölbecsülhetetlen, hogy mit fog adni a modern magyar történetkutatás számára mind az a most megjelenő kötet, mind az annak alapjául szolgáló forrásbázis – fogalmazott Bern Andrea, és úgy gondolja, hogy ez egy meghatározó politikatörténeti forráscsoport és kötet lesz az elkövetkező legalább másfél évtizedben.

A történész egyetértett azzal, hogy a forrás szubjektív, de mint mondta, alapvetően minden forrás az, a leghivatalosabb is, tekintve hogy emberi elmék termékéről van szó. A mostani iratok többsége amúgy magánjellegű, és csak kisebb részt hivatalos.

„A magánjellegű iratok között is találhatunk olyanokat ebben a hagyatékban, ami egészen unikális és nagy jelentőségű”

– emelte ki a történész, példaként említve a volt kormányzónak és az utolsó német megszállás előtti miniszterelnöknek, Kállay Miklósnak az emigrációs levelezését és a hagyaték utolsó tulajdonosának, Edelsheim-Gyulai Ilonának két, a második világháború alatt íródott naplóját. Ezeket publikálják, tehát a kiadott kötetnek is a dokumentumcsoportjai közé tartoznak. Felhívta arra is a figyelmet, hogy miután a források magánjellegűek, olyan információkat is tartalmaznak, amiket a hivatalosak nem.

Arra a kérdésre, hogy az iratanyag változtathat-e Horthy Miklós megítélésén, Bern Andrea azt válaszolta, hogy a

politikatörténeti megítélésen valószínűleg nem, emberi megítélésén azonban valamiképpen árnyalhat.

"Olyan arcát is megmutatják a kormányzónak bizonyos dokumentumcsoportok, amit eddig nem ismerhettünk" – mondta. Ilyen például az első világháborús levelezése a feleségével, amikor Horthy Miklós még fiatal tengerésztiszt volt, neje pedig otthon volt három gyermekükkel Bécsben, Kenderesen, illetve Baden-Badenben. „Ezek annyira kedves, személyes hangvételű magánlevelek, amik bepillantást engednek egy olyan arcába, ami egészen meglepő lehet még azok számára is, akik évtizedek óta kutatják – politikatörténeti – tevékenységét, személyiségét.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×