eur:
390.71
usd:
365.38
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: youtube

L. Simon László a World Press Photo győztes képéről: a mi felelősségünk, hogy a háborúról ne hallgassunk

Megnyílt a World Press Photo kiállítás a Nemzeti Múzeumban. A tárlaton látható 94 díjazott felvételt több mint 60 ezer fotóból választotta ki egy független zsűri. Az év fotója a "Légitámadás a mariupoli kórház szülészete ellen" lett. L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját kérdeztük.

Mint az Infostart csütörtökön megírta, megnyílt a World Press Photo nemzetközi fotókiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, az anyag válogatását a világ számtalan pontjáról egy nemzetközi kurátorcsapat végezte el egy Hollandiában élő lengyel szakember vezetésével.

"A múzeum egy olyan nemzetközi franchise-ba kapcsolódik be évek óta, mely Budapesten kívül harminc másik nagyvárosban mutatja be ezt a fantasztikus válogatást, amelyet minden évben meghatároz, hogy milyen súlyos politikai, társadalmi, gazdasági krízisek jelennek meg vagy hangsúlyosak a világban" – mondta el az InfoRádióban L. Simon László múzeumigazgató.

Az eseményfelvételek mellett – elmondása szerint – természetfotók és más olyan képek is láthatók, amelyek világunk összetettségét, gazdagságát, szépségét mutatják.

A kísérőkiállítás idén L. Simon László megítélése szerint vetekszik a "főanyaggal", a National Geographic idén 20 éves magyar kiadásának fényképeiből válogattak a szerkesztők.

"Ez azért fontos számunkra, hogy mindig legyenek magyar szerzők, bár most épp a nagy anyagban is van magyar kép. Cél, hogy látszódjék, a magyar fotográfia is szinkronban működik a nemzetközivel, a magyar sajtófotó is és a más ágak is" – fejtegette.

A győztes mariupoli fotóról szólva elmondta, a megnyitó előtt hosszasan beszélgettek arról, melyik kép az év fotója.

"Miközben egy rendkívül jó kép lett, a téma rendkívüli nehézségei, fájdalmas érzéseket is kiváltó drámai hatása miatt is nagyon jó, de ezen kívül sok másikat is ki lehetett volna választani" – mondta a Légitámadás a mariupoli kórház szülészete ellen című képről. "Irdatlan nehéz a zsűri dolga, hogy egyetlen fotográfiára rámutasson. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy az elmúlt évek legsúlyosabb válsága, amely a szomszédban zajlik, az orosz–ukrán háború, ezért lett egy olyan kép, amely megmutatja a háború legborzalmasabb dolgait. Egyszerűen

az, hogy egy civil egészségügyi intézmény ellen támadást intéznek, ez elfogadhatatlan és felfoghatatlan az ember számára."

L. Simon László azért sem bánja, hogy ez a kép győzött, mert "mégiscsak a mi felelősségünk, hogy erről a háborúról ne hallgassunk, hanem beszéljünk, a békevágyunkat minduntalan kifejezzük".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×