INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

békéscsaba

munkácsy mihály

kultúra

Boros Péter szobrászművész Munkácsy Mihályt ábrázoló egészalakos bronzszobra a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum főlépcsőjén 2021. november 11-én.

Még idén kiépül a Munkácsy-negyed

Infostart / MTI

A 2022-es év folyamán megvalósulnak az intézményi fejlesztések, egy híd kivételével kiépül a Munkácsy-negyed Békéscsabán, a cél azután a kulturális helyszín tartalommal való megtöltése - erről tárgyalt csütörtöki ülésén a békési megyeszékhely közgyűlése.

A Munkácsy-negyed egy sokszínű, a világhírű festőművész öröksége által inspirált, kulturális, művészeti élményhelyszín Békéscsaba szívében, s ez Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester szavai szerint növelheti a város turisztikai vonzerejét.

A negyed részeként létrejött a Munkácsy Mihály Múzeumban két új állandó kiállítás, várhatóan augusztusban befejeződik a Munkácsy Emlékház felújítása és az Omaszta park rehabilitációja, valamint az év végére lezárul az új bábszínháznak helyet adó Beliczey-kúria felújítása. Kihelyeztek több, Munkácsy Mihályt és munkásságát megidéző köztéri szobrot, felújítottak több hidat.

A tervek közül csak egy maradt hátra, a Sztraka-híd megvalósítása, ez a városvezető szerint jövő nyár végére, ősz elejére készülhet el.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem bevonásával elkészült a Munkácsy-negyed arculati kézikönyve.

Az előterjesztésben az olvasható, miután a múzeum 2013-ban önkormányzati fenntartásba került, azaz csaknem egy évtized alatt sikerült Munkácsy nevét összekötni a várossal, ebben a folyamatban a Modern városok programban további komoly előrelépések történtek. Több stratégiai dokumentumban, köztük a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai anyagaiban, tanulmányokban jelent meg a Munkácsy-negyed mint potenciális turisztikai attrakció.

A cél ennek országosan ismert kulturális és művészeti negyeddé fejlesztése, megtöltése képzőművészeti, előadóművészeti rendezvényekkel, fesztiválokkal - írták.

A városi gyereknap, a háromhónapos Csabai Nyár programsorozata, a Múzeumok éjszakája már idén a negyed kiemelt eseménye lesz. Októberben a Garabonciás Napokon kifejezetten a fiatalok megszólítására rendeznének programokat. Novemberre pedig konferenciát terveznek, amely Munkácsy Mihály és Liszt Ferenc - a közvélemény számára kevésbé ismert - barátságát mutatná be. (Liszt a Magyar rapszódia című zongorasorozatából kettőt is Munkácsynak ajánlott, a festő pedig egy arcképen örökítette meg a nála többször vendégeskedő zeneszerzőt.)

Későbbre további nagyrendezvényeket is terveznek, felvetődött egy háromnapos összművészeti, a korabeli korok hangulatát idéző Munkácsy Fesztivál, egy GasztroStreetArt-, valamint egy Cirkuszfesztivál (utazó cirkuszok vidéki seregszemléje) ötlete.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) képviselő az előterjesztés vitájában elmondta, a Zsolnay-negyedet egy meglévő gyárra építették rá, itt több érték összekapcsolásáról van szó, amit szerinte a közeljövőben több város követni fog.

Szente Béla és Miklós Attila (MSZP) is felvetette, hogy a negyed területén lévő, néhány éve leégett, magánkézben lévő István-malommal és a múlt év végén lebontott Körös Hotel helyével kezdeni kell valamit.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) turisztikai tanácsnok úgy fogalmazott, "Békéscsaba jelentős lépést tett, hogy felkerüljön az ország turisztikai térképére"; a negyed abban segít, hogy az emberek tudatosan válasszák utazásuk céljaként a várost.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester hangsúlyozta, hogy a negyedben a vendéglátásra sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

A közgyűlés 14 jelen lévő képviselője egyhangúlag határozott arról, hogy a negyed városüzemeltetési típusú működtetésével 2023-tól a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft.-t bízza meg, az idei évi rendezvényszervezési, PR- és marketingfeladatok ellátására pedig további forrást biztosítanak.

(A nyitóképen: Boros Péter szobrászművész Munkácsy Mihályt ábrázoló egészalakos bronzszobra a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum főlépcsőjén 2021. november 11-én.)

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018