INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

könyv

földváryné kiss réka

neb

nemzeti emlékezet bizottsága

Ötven igaz történet bátor magyarokról a huszadik században

Infostart / InfoRádió

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Matthias Corvinus Collegium együttműködésében jelent meg a Heroes Among Us - 50 Stories of Brave Hungarians in the 20th Century, vagyis Közöttünk élő hősök - 50 igaz történet bátor magyarokról a huszadik században című kötet, amely olyan kockázatvállaló hősök életpályáját mutatja be, akik sorsfordító történelmi pillanatokban tűntek ki helytállásukkal.

Huszadik századi totális diktatúrákkal szembeforduló magyar helytállók életpályáját mutatja be ez a kötet, olyan emberekét, akik lehet, hogy nagyon egyszerű hétköznapi emberek voltak vagy éppen a saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, de egy dolog összekötötte őket, hogy amikor a történelem belépett az életükbe és nehéz sordöntő helyzetekben kellett döntést hozniuk a saját személyes szabadságukról vagy akár az életük kockáztatásáról, akkor ezt a döntést meghozták embertársaik, kisebb-nagyobb közösségük vagy éppen a hazájuk védelmében. Ez az, ami összefűzi ezt az ötven életpályát – mondta Földváryné Kiss Réka.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke hozzátette, hogy a huszadik század sorsfordító csomópontjai körül sűrűsödnek a bemutatott életpályák: a kötetben szerepelnek olyan férfiak és nők, akik a második világháború idején a náci német megszállással fordultak szembe és lettek ellenállóvá, vagy akik a szovjet megszállás és a kommunista diktatúra évtizedei alatt az egyházüldözéssel fordultak szembe és illegális keresztény kisközösségeket szerveztek, illetve szerepelnek közöttük olyanok is, akik a kommunista diktatúrával fordultak szembe és kerültek aztán a recski titkos kényszermunkatáborba vagy börtönbe, és akiket kivégeztek.

A kötet lefedi a teljes Kárpát-medencét, bemutat határon túli magyar pályaképeket és olyan ismert, emblematikus személyiségeket, mint például Márton Áron erdélyi püspök, de olyan egyszerű embereket is, akik talán csak a saját közösségükben ismertek, mint például Bakajsza József: a kárpátaljai parasztember volt a málenkij robot idején segítette a falubeli férfi társait, bújtatta őket, hogy megússzák az elhurcolást. "Nagyon különböző sorsok, de a kockázatvállalás és a helytállás az, ami egy adott történelmi pillanatban összeköti őket" – mondta Földváryné Kiss Réka.

A történész elmondta, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának az angol nyelvű kötet megjelentetésével az volt a célja, hogy a magyarul nem olvasó, de a magyar történelem vagy Magyarország iránt érdeklődő közönség is árnyalt képet kaphasson a 20. századi magyar történelemről. Földváryné Kiss Réka hozzátette, a hiánypótló kötet révén a 2021 szeptemberében Budapesten megrendezett Eucharisztikus Világkongresszus külföldi vendégei is megismerkedhettek a magyar történelemmel és a magyaroroszági egyházi személyek, akár papok, szerzetesek vagy világi hívők történetével.

"Az egyik ajándék, amit Ferenc pápa Áder János köztársasági elnöktől kapott, ez a kötet volt. Ez mindenekelőtt egy erkölcsi jóvátétel, egy köszönet mindazok számára, akiknek az élettörténete ebben a kötetben benne van. Hiszen itt olyan emberekről van szó, akik nagyon sokat kockáztattak, nagyon sokan az életüket adták a hazájukért, a keresztény hitükért, vagy egyszerűen azért, mert segíteni akartak bajba jutott, üldözött embereken" – mondta Földváryné Kiss Réka.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke elmondta, hogy mivel a magyar történelemben nagyon sok az elmeséletlen történet, amelyeket a rendszerváltásig tabusítottak, a jövőben feltétlenül szeretnék folytatni a Heroes Among Us című kötettel elindult sorozatot.

Kapcsolódó hang

Ötven igaz történet bátor magyarokról a huszadik században
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018