eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Arcképek Kádár titkosszolgálatából – új könyv a megtorlásokról

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága gondozásában, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának támogatásával jelent meg a Pártállambiztonság – Arcképek Kádár titkosszolgálatából című kötet, amely 14 állambiztonsági főtiszt pályaképét tárja az olvasó elé, akik valamennyien az 1956 utáni megtorlások fő szervezői voltak – mondta el Krahulcsán Zsolt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója, a könyv szerzője.

Vezérelv, hogy a lehetőség szerint minden állambiztonsági szakterületről – hírszerzés, kémelhárítás, belső elhárítás, egyházak elleni elhárítás – legyen egy-egy olyan szereplő, aki az adott területen dolgozott, és ezáltal viszonylag komplex képet sikerül adni az olvasónak arról, hogy maga a szervezet hogy működött, nemcsak az, hogy kik működtették, hanem hogyan kapcsolódtak egymáshoz, és talán ezzel el sikerül oszlatni olyan tévhiteket, hogy a hírszerzés, kémelhárítás önállóan működő ága volt az állambiztonságnak,egyáltalán nem így volt ezer szállal kötődtek ezek az ágak egymáshoz – monndta a kötet szerzője.

Krahulcsán Zsolt elmondta, hogy az volt a célja az életrajzok részletesebb feltárásával és összehasonlító vizsgálatával, hogy ne csak a párthatározatokban és belügyminisztériumi parancsokban leírt utasítási struktúra alapján működő szervezetet láttassa, hanem az informális hatalomgyakorlás módozatait is felfejtse, vagyis a döntések hátterét jobban megvilágító személyes kapcsolatokat, viszonyrendszereket és a különböző metódusokat is bemutassa.

"Az lehet az újdonságértéke ennek a kötetnek, hogy így együtt láthatók azok a személyek, akiket így korábban nem lehetett összehasonlítani, mert egymás mellett elbeszéltek a történetek. Volt Harangozó Szilveszter, de senki nem tudta, vagy legalábbis nem volt kihangsúlyozva, hogy Péter Gábor titkárságán már dolgozott ugyanaz a Harangozó, aki később Aczél Györgynek volt a belügyminisztériumi kapcsolata. Hogy honnan datálódik Harangozónak az az iszonyatos jól informáltsága, amit aztán továbbadott Aczélnak" – mondta a történész.

A Pártállambiztonság – Arcképek Kádár titkosszolgálatából című kötetben feltárt életpályák alapján tulajdonképpen fel lehet állítani egy tipikus állambiztonsági vezetői életpályamodellt. Mint fogalmazott, alapvetően már a negyvenes évek közepe táján kapcsolódtak valamennyien a kommunista párthoz, és vagy a párt ajánlására, vagy kisebb-nagyobb kitérő útján már az ötvenes években az államvédelemnél teljesített legtöbbjük szolgálatot.

"Ez a tipikus, de a szerkesztésnek az egyik főbb szempontja volt, hogy azt is bemutassam, hogy nemcsak a tipikus karrierutak vannak, hanem vannak olyanok is, akik kilógnak, de valamiért az 1956-os forradalom utáni megtorlásban összetalálkoztak és egy szervezetnél együttműködtek" – tette hozzá.

Krahulcsán Zsolt úgy véli, hamar kiderült, hogy az úgynevezett kommunista elhivatottság vagy hit mellett szükség volt egyfajta olyan vakságra vagy gyenge erkölcsi tartásra, ami lehetővé tett, hogy ezt a munkát elvégezzék, és lehetetlennek tartja a megtorlásokban való aktív részvételt úgy, hogy valaki egészséges emberi tulajdonságokkal rendelkezzék. Még úgy is, hogy voltak jópáran, akik effektíve nem vettek részt a megtorlásokban, de mint a szervezet magas rangú vezetői, mégis a megtorlás fogaskerekeiként működtek közre.

Krahulcsán Zsolt, a Pártállambiztonság – Arcképek Kádár titkosszolgálatából című kötet szerzője elmondta: fontos, hogy folytatódjon az állambiztonsági vezetők életpályáinak feltárása nemcsak felső-, hanem közép- és alsóvezetői szinten is, mert – ahogy a történész hozzátette – nemcsak az áldozatok, hanem az elkövetők életútja is tartogathat olyan meglepetéseket, amelyekből lehet tanulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×