eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma

Naplók az óvóhelyről – így nézett ki Budapest ostroma civil szemmel

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának kiadásában jelent meg a Naplók az óvóhelyről – Budapest ostroma civil szemmel című forráskiadvány.

A korábban már publikált vagy most először közzétett ostromnaplókból a főváros ostromát elszenvedők személyes emlékezete tárul fel – mondta el Tóth Gábor néprajzkutató. 1944-ben karácsony előtt nem sokkal a budapesti lakosság eszmélt arra, hogy az a régi vágyuk, hogy Budapest nyílt várossá válik, mint például Róma, ez nem fog megvalósulni. Ez azt jelentette, hogy a német hadvezetés Hitlernek a személyes döntése értelmében erőddé nyilvánította Budapestet, amit mindenáron tartani kellett. Nem foglalkoztak azzal a ténnyel, hogy 600-800 ezer ember rekedt a város falain belül – tette hozzá a kötet társszerkesztője

Tóth Gábor elmondta, az ostromnaplók beszámolnak azokról az erőfeszítésekről, amelyeket a polgárok tettek annak érdekében, hogy túléljék e vérzivataros heteket. Az írók megpróbálnak hitelesen tudósítani az őket ért traumákról, mint egy naplóban, nap mint nap leírják az őket ért veszteségeket, illetve azt is felsorolják öntudatlanul is, amit megtesznek annak érdekében, hogy túléljék.

"A megváltozott életstratégiák hű kordokumentumai ezek a magánnaplók, hiszen beszámolnak arról, hogy egy-egy közösség hogyan ás ki egy új kutat, kik mennek el vízért, kik azok, akik főznek, hogyan főznek, milyen konfliktusok vannak, illetve beszámolnak azokról az eseményekről, hogy valaki érkezett mondjuk egy pincébe, és elmondta, hogy mit hallott katonáktól, mit hallott az utcán. Ezek olyan nagyon apró, forrásértékkel rendelkező közlések, amelyek a nagybetűs történelemnek a lapjain nem fértek el eddig" – mondta Tóth Gábor.

A néprajzkutató szerint az ostromnaplók különös jelentőségét az adja, hogy nagyon kevés olyan forrással rendelkezünk, amelyek az ostrom heteiről tudósítanak. A védők iratanyaga erősen hiányos, mert a német és magyar egységek ezeket a hadi naplókat elégették. A szovjet fél hadi naplói pedig a mai napig korlátozottan érhetőek csak el. Ezért értékelődnek fel a jelenünkben ezek a személyes dokumentumok, naplók, és esetleg levelezések, amelyek a pincékben születtek és a polgárok hétköznapi életét mutatják be az ostrom hetei alatt.

Az impozáns kiadvány több mint hatszáz oldalon sorakoztatja fel az ostromnaplókat, valamint olyan oroszországi levéltárakból előkerült fényképeket tartalmaz, amelyeket a kifosztott és felgyújtott Budapestet végigfotózó szovjet megszálló csapatok készítettek, és amelyeket máshol eddig nem láthattak az olvasók – tette hozzá Tóth Gábor néprajzkutató, a Naplók az óvóhelyről – Budapest ostroma civil szemmel című kötet társszerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×