eur:
389.55
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Marjai Judit

Elvistől a magyar cigányzenéig: különleges koncertfilm debütál karácsony előtt – videók, fotók

A Kárpát Rapszódiának nemcsak a zenei, hanem a képi világa is egészen egyedi.

A Mezzo Tv karácsonyi ünnepi műsorán szerepel Keller András és a Concerto Budapest új, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje, a Kárpát Rapszódia világpremierje.

Az egész estés fekete-fehér koncertfilm, amely a Concerto Budapest, Keller András, Homoky Gábor és az Old Sounds, valamint Snétberger Ferenc (a borítófotón), Roby Lakatos közös koncertjéből készült, december 19-n debütál a Mezzo Tv-n és december 22-től a karácsonyi ünnepek alatt öt napon át az Indexen is megtekintheti a közönség.

Keller András és Homoky Gábor olyan különleges zenei világot álmodott meg, amelyben egyszerre jelenik meg a klasszikus szimfonikus és a világzene, miközben mindkét műfaj teljes fényében tündököl és különleges egységbe forr össze.

Roby Lakatos hegedűvirtuóz és Snétberger Ferenc gitárművész saját műveikkel szervesen kapcsolódnak ehhez a zenei világhoz. A színes, különleges, 12 műből álló műsorban a magyar, magyar cigány és román, spanyol eredetű zenék eljutnak egészen a jazz és a rock and roll világáig. Brahms, Enescu, Liszt, Sarasate, Bihari, Boulanger, Snétberger, Roby Lakatos szerzemények, Homoky Gábor különleges Elvis átiratai, Cséki Kálmán hangszerelései külön zenei egységek, mégis egymásból természetesen következő zene és kép folyamban egyesülnek.

Az igazi Kárpát-medencei zenei atmoszférát szélesvásznú, fekete-fehér, a Jazz korszak "bárhangulatát" , vagy épp a '60-as évek füstös pesti presszó hangulatát idéző filmnyelvre fordítja Szabó Stein Imre rendezése.

A zenekar korábbi, szintén a Mezzo Tv-n bemutatott, Szabó Stein Imre által rendezett, Keller András, Gidon Kremer, Kremerata Baltica és a Concerto Budapest főszereplésével készült koncertfilmje 2020-ban elnyerte a rendkívül rangos Nemzetközi Velencei TV Fesztivál legjobb Előadó művészeti filmnek járó (Szárnyas) Arany Oroszlán díját. A film intrója:

Keller András: „A Kárpát medence zenéjét, hangzását meghatározzák bizonyos hangszerek, mint a cimbalom, a nagybőgő, a brácsa, a hegedű, és egy jellegzetes játékmód amelyek a magyar, román, tót vagy szerb népzenében összegződnek. Ezeket a népi dallamokat a falusi zenészek mellett a híres cigány dinasztiák is továbbvitték és gazdagították a művészetükkel generációkon át. A Kárpát medence népeinek kultúrája és zenéje együtt él, együtt lélegzik. Érdekes kísérlet és a program merészségét mutatja, amikor Homoky Gábor összekapcsolja Elvis Presley country és blues ihletésű zenéjét a magyar és román cigányzenei elemekkel.”

Szabó Stein Imre: „Keller András és az oldalán Homoky Gábor rendkívül bátran lépett egy új zenei univerzum irányába. Ezzel egyszersmind kilépett egy komoly klasszikus zenekar a komfortzónájából. Ez igazi művészet és vagányság. Végig kockázatot vállaltunk, ahogy a zenekar is. Ebben a sok konvencióval szakító filmben a drámaiság mellett egyszer csak megjelent az elszabadult öröm, amelynek megmutatása számomra a legnagyobb kihívás a zene filmezésében. Ez a film önálló életet él, de minden pillanatban a zenészek és a zene tehetségéből merít.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 17:50
×
×
×
×