eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Vezércsel – Ötmillió dollárra perli a 80 éves női sakkvilágbajnok a Netflixet

A sorozat utolsó részében elhangzottakat kifogásolja, amelyben azt állítják róla, hogy női bajnokként "soha nem játszott férfiak ellen".

Becsületsértésért ötmillió dolláros kártérítésre perelte be a Netflixet Nona Gaprindasvili grúz női sakkvilágbajnok, aki szerint a streaming-szolgáltató A vezércsel című sorozatában rossz hírben tünteti fel őt.

A 80 éves sakklegenda a sorozat utolsó részében elhangzottakat kifogásolja, amelyben azt állítják róla, hogy női bajnokként "soha nem játszott férfiak ellen".

Egy Los Angeles-i szövetségi bíróságon Gaprindasvili nevében benyújtott kereset szerint ez a megjegyzés "kisebbíti eredményeit több millió néző előtt", ügyvédei szerint pedig "téves és szexista".

A kereset szerint az ötszörös sakkvilágbajnok "volt az első nő a történelemben, aki megszerezte a nemzetközi sakknagymesteri címet férfiak között".

Gaprindasvili legalább 59-szer játszott férfi sakkozók ellen 1968-ig, amikor a sorozat ezen része játszódik

– olvasható a keresetben.

A Netflix az amerikai média szerint "határozottan meg fogja védeni" igazát. "Hisszük, hogy az ügy nem kerül tárgyalásra" – idézték a streaming-szolgáltató szóvivőjét.

A vezércsel Walter Tevis 1983-ban megjelent regényére épül, amely egy fiatal árva, Beth Harmon történetét meséli el, aki a hidegháború idején sakkvilágbajnok lesz. A sorozat idén két Golden Globe-díjat is nyert és 18 díjra Emmy-díjra jelölték, utóbbiakat hét végén fogják kihirdetni.

Gaprindasvili ügyvédjei szerint a 2020 október óta futó sorozat rontotta a sakklegenda hírnevét és azt akarják, hogy ezt a mondatot vegyék ki a sorozatból. A kereset szerint a sorozat folyamatosan "jóvátehetetlen kárt okoz" Gaprindasvilinek, aki még játszik szenior sakkversenyeken.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×