eur:
392.22
usd:
367.13
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Facebook/Szent István-terem a Budavári Palotában

Ingyenesen megtekinthető a vári Szent István-terem - képgaléria

1900-ban a párizsi világkiállításon nagydíjat nyert a most helyreállított eredeti.

Ingyenesen látható a megújult Szent István-terem a Budavári Palotában - hangzott el az M1 televízióban pénteken.

Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs igazgatója a műsorban elmondta: az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem a századforduló iparművészeti csodája volt, amelyet a látogatók 1945-ig tekinthették meg, majd a II. világháborúban megsemmisült, s hetvenöt év kellett ahhoz, hogy a termet az építők új generációja a semmiből újraalkossa.

Hozzátette: a terem első átadója után 120 évvel azt tapasztalhattuk, hogy ma is vannak olyan világszínvonalú mesterek Magyarországon, akik képesek voltak újraalkotni ezt a csodát, Pécstől Pápáig több száz szakember vett részt az alkotásban, sok olyan mesterség is szerepet kaphatott, amelyek ma már eltűnőfélben vannak.

Itt található az ország legnagyobb Zsolnay kandallója, Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló képek, emellett a falikarok, a csillár, a mennyezet szinte egy ékszerdobozt alkot - hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

A Szent István-terem augusztus végéig regisztráció nélkül ingyenesen látható.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×