eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Frankfurt, 2015. október 13. Könyveket rendezget egy eladó a 67. Frankfurti Könyvvásár egyik pavilonjában 2015. október 13-án. Az október 14-én nyíló könyvvásárnak az idén Indonézia a díszvendége. (MTI/EPA/Frank Rumpenhorst)
Nyitókép: MTI/EPA/Frank Rumpenhorst

Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

A világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját a világjárvány miatt átköltöztették az online térbe.

A szervezők a szükségből erényt kovácsoltak, és állhatatos munkájuk révén a vásár nem marad el, hanem átalakul, méghozzá "a sokszínűség virtuális ünnepévé" - emelte ki Monika Grütters, a szövetségi kormány kulturális államminisztere a vasárnapig tartó rendezvénysorozatot megnyitó beszédében.

A legutóbbi tervek szerint egy sor eseményt hagyományos formában tartottak volna meg, köztük a megnyitót is, de Frankfurt a napokban számos más németországi nagyvárossal együtt a járványügyileg kockázatos területek közé került. Így a nagyszabásúnak szánt rendezvény végül maroknyi résztvevővel tartott rövid ünnepség lett, amelyen több felszólaló videoüzenet formájában mondta el beszédét.

Monika Grütters a legfőbb támogató, a német kormány képviseletében személyesen vett részt az eseményen. Hangsúlyozta, hogy

a vásár idei mottója, az "egyedülálló sokszínűség" (singular plurality)

nemcsak az a tulajdonság, amelyért világszerte csodálják a díszvendég országot, a multikulturális és többnyelvű Kanadát, hanem az irodalom jellemzője is. Az irodalom az emberi lét sokszínűségét a leginkább sokrétű és változatos módon bemutató művészeti formák közé tartozik, és ezzel "a megértés és az együttérzés forrása". Az ilyen forrásokra nagy szükség van a jelenkor világában, amelyben a különbségek, az ambivalencia, a többértelműség, "vagyis a pluralizmus társadalmi valósága" egyre inkább elutasításra talál, és a világos, egyértelmű viszonyok iránti vágy az "ideológusok és autokraták" vonzerejét növeli - fejtette ki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

A vásár 75 éves történetében először a standok helyett úgynevezett digitális kirakatok lesznek, amelyeket a buchmesse.de portálon rendeznek be. A megjelenési lehetőségre a világ 85 országából 2800 kiállító jelentkezett. Az utóbbi évtizedek hagyományai szerint a rendezvény az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakult át, amelyen több ezer könyvbemutatót, felolvasást, pódiumbeszélgetést, író-olvasó találkozót rendeztek a vendégeknek. Az idén ugyan jóval kevesebb ilyen esemény lesz, de az internet révén a világon bárhol be lehet majd kapcsolódni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×