INFORÁDIÓ 
2020. október 23. péntek
Gyöngyi

frankfurti könyvvásár

koronavírus

online

Frankfurt, 2015. október 13. Könyveket rendezget egy eladó a 67. Frankfurti Könyvvásár egyik pavilonjában 2015. október 13-án. Az október 14-én nyíló könyvvásárnak az idén Indonézia a díszvendége. (MTI/EPA/Frank Rumpenhorst)

Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

Infostart / MTI

A világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját a világjárvány miatt átköltöztették az online térbe.

A szervezők a szükségből erényt kovácsoltak, és állhatatos munkájuk révén a vásár nem marad el, hanem átalakul, méghozzá "a sokszínűség virtuális ünnepévé" - emelte ki Monika Grütters, a szövetségi kormány kulturális államminisztere a vasárnapig tartó rendezvénysorozatot megnyitó beszédében.

A legutóbbi tervek szerint egy sor eseményt hagyományos formában tartottak volna meg, köztük a megnyitót is, de Frankfurt a napokban számos más németországi nagyvárossal együtt a járványügyileg kockázatos területek közé került. Így a nagyszabásúnak szánt rendezvény végül maroknyi résztvevővel tartott rövid ünnepség lett, amelyen több felszólaló videoüzenet formájában mondta el beszédét.

Monika Grütters a legfőbb támogató, a német kormány képviseletében személyesen vett részt az eseményen. Hangsúlyozta, hogy

a vásár idei mottója, az "egyedülálló sokszínűség" (singular plurality)

nemcsak az a tulajdonság, amelyért világszerte csodálják a díszvendég országot, a multikulturális és többnyelvű Kanadát, hanem az irodalom jellemzője is. Az irodalom az emberi lét sokszínűségét a leginkább sokrétű és változatos módon bemutató művészeti formák közé tartozik, és ezzel "a megértés és az együttérzés forrása". Az ilyen forrásokra nagy szükség van a jelenkor világában, amelyben a különbségek, az ambivalencia, a többértelműség, "vagyis a pluralizmus társadalmi valósága" egyre inkább elutasításra talál, és a világos, egyértelmű viszonyok iránti vágy az "ideológusok és autokraták" vonzerejét növeli - fejtette ki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

A vásár 75 éves történetében először a standok helyett úgynevezett digitális kirakatok lesznek, amelyeket a buchmesse.de portálon rendeznek be. A megjelenési lehetőségre a világ 85 országából 2800 kiállító jelentkezett. Az utóbbi évtizedek hagyományai szerint a rendezvény az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakult át, amelyen több ezer könyvbemutatót, felolvasást, pódiumbeszélgetést, író-olvasó találkozót rendeztek a vendégeknek. Az idén ugyan jóval kevesebb ilyen esemény lesz, de az internet révén a világon bárhol be lehet majd kapcsolódni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Frank Rumpenhorst
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018