INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

baán lászló

szépművészeti múzeum

nemzeti galéria

koronavírus

kiállítás

Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója a Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás sajtóbemutatóján a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) 2018. október 8-án. A 2019. január 13-ig látogatható tárlat Francis Bacon, Lucian Freud és a 20. század második felének figurális brit festészetét, az úgynevezett Londoni Iskolát mutatja be számos főművön keresztül.

Baán László: június–júliusban már nyithatnak a hazai múzeumok is

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ez évre tervezett tavaszi nagy kiállításait valószínűleg csak jövőre tudják bemutatni a közönségnek – mondta az InfoRádiónak Baán László miniszteri biztos, az intézmények főigazgatója.

Mind a Szépművészeti Múzeumban, mind a Magyar Nemzeti Galériában elmarad egy-egy nagyon jelentős, régóta tervezett kiállítás a kialakult járványhelyzet miatt – fejezte ki sajnálatát az intézmények főigazgatója. Előbbiben egy különleges egyiptomi kiállítás, egy fáraósír megtalálásának rekonstrukciója érintett, de sikerülni látszik megállapodni a partnerekkel, bár sok kölcsönadóval kell még egyeztetni, hogy jövő tavasszal mégis a magyar közönség elé tudja tárni a múzeum – tette hozzá Baán László.

Hasonló tárgyalásban állnak a Tate Britainnel, miután a Magyar Nemzeti Galériába Vágyott szépség névvel a londoni múzeum leghíresebb preraffaelita festményeit szerették volna elhozni, de ez is meghiúsult most áprilisban. A diszkurzus ugyanakkor nem egyszerű, miután minden múzeum zárva van Európában, vagyis

az említett kiállítások jövő évi bemutatása a következő hónapok során dőlhet el bizonyosan.

A főigazgató arra is kitért, a jegybevételek kiesése nagyon érzékenyen érinti mindként intézményt, mindamellett, hogy bizonyos költségeik viszont elmaradnak. Miután Ausztriában, amely egyfajta modellként szolgálhat a járvány viselkedését illetően, májusban újranyitnak a nagyobb múzeumok, így Baán László abban bizakodik, hogy

június–július folyamán ez Magyarországon, Budapesten is – jelentős óvintézkedésekkel – megtörténhet.

A főigazgató kiemelte, ez idáig senkit sem bocsátottak el, és még azoknak is, akiknek nem tudtak erre az időszakra munkát adni, fizetnek egy minimális összeget, hogy ne maradjanak teljesen kereset nélkül. „Az elmúlt bő egy hónapot sikerült komolyabb veszteség nélkül, a munkavállalók szempontjából is átvészelni” – fogalmazott.

Ez az év azonban elveszett, ugyanis az említett nagy kiállításokat, amelyeknek jelenleg is tartaniuk kellene, már nem fogják tudni pótolni – mondta Baán László. Az őszre tervezett nagy kiállítások viszont minden további nélkül, reményeik szerint, megtarthatók lesznek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Szépművészeti és Nemzeti Galéria – Baán László
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018