eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Látókép-Production

Nem vár a fesztiválokra és mozikra, online debütál a Békeidő

A Macerás ügyek, a Fehér tenyér és a Bibliotheque Pascal című filmek rendezője, Hajdu Szabolcs úgy döntött, hogy új filmje forgalmazásával nem várja meg, amire kinyithatnak a mozik és beindulnak a fesztiválok. A Békeidő című új filmjének csütörtök lesz az online premierje a Vimeo videómegosztón.

Hajdu Szabolcs bevallása szerint, maga a békeidő, mint fogalom, régóta foglalkoztatja. Hogy pontosan mit is jelent ma számunkra, hogy békeidőben éljük az életünket, és mit jelent ez a hétköznapok „arénájában”, a családban az utcán – szerinte ugyanis a legtöbb ember számára egyfajta harcot. Mint mondta, az állandó túlfeszültség és neurózis, ami az elmúlt években, kiváltképp az utolsó egy-két esztendőben a társadalomban felgyülemlett, ismét aktuálissá tette számára a fogalmat, és ennek mentén töltötték fel tartalommal a most bemutatásra váró Békeidő című filmjét.

A film egyetlen egy éjszaka alatt játszódik, a történet pedig párkapcsolati és gyereknevelési problémákba, valamint munkahelyeken előforduló konfliktusokba ad betekintést. Ugyanakkor erőteljesen jelen vannak a közéletet nagyban megmozgató társadalmi témák is, így például a MeToo-ügy is. Hajdu Szabolcs úgy véli, a közösségi média ugyanis elégtelen bizonyos dolgok kifejtésére. Fontosnak érzi, hogy egy vitát kiváltó helyzetet vizualizáljon és annak szemtanúja legyen. A filmben tematizált helyzetek pedig épp ezt eredményezik a néző számára: láthatja a konfliktust, hogy azután tudjon véleményt alkotni – magyarázta.

A hazai filmtörténetben talán egyedülállónak számító online premierre azért esett a választás, mert egyszerűen nem volt más lehetőségük. Mit azt Hajdu Szabolcs elárulta, már az Ernelláék Farkaséknál (2016) című film esetében is keresték azt, hogy miként lehet a hagyományostól eltérő módon forgalmazni, mert egyszerűen a kor már másfajta elérési csatornákat igényel szerinte. Amikor viszont beütött a járvány, egyértelművé vált, hogy nincs más lehetőség, csak az internet. Ha vártak volna egy évet a fesztiválokra, félő, elveszett volna ez a független produkció – tette hozzá a rendező, aki szerint a bemutató mind a téma, mind az időzítés szempontjából a lehető legjobbkor lesz.

A Békeidő című film Magyarországon és Romániában lesz elérhető, angol és román felirattal a Vimeo videómegosztó platformon. Egy egyszerű regisztrációt követően, kevesebb, mint egy mozijegy áráért 24 órára lehet majd „bérelni” a filmet a csütörtöki naptól kezdődően.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×