INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

artisjus

szerzői jog

jogdíj

830 millió forint keresi ismeretlen gazdáját

830 millió forint keresi ismeretlen gazdáját

InfoRádió

Már online felületen is kereshetik a dalszerzők, hogy jár-e nekik jogdíj a szerzeményeik lejátszásáért. Jelenleg 73 ezer azonosítatlan mű után mintegy 830 millió forint vár egy számlán a sorsára.

Éles próbaüzemben teszteli az Artisjus azt az online felületet, amelyen a szerzők maguk kereshetnek rá, hogy az elmúlt három évben mely szerzeményeiket játszották le, így ha hibásan vagy hiányosan jelentették be a művet, és ezért eddig nem juthattak hozzá a jogdíjukhoz, akkor jogigényüket érvényesíthetik. Jelenleg 73 ezer azonosítatlan mű után mintegy

830 millió forint vesztegel azon a számlán,

amelyről három év elteltével a közös kasszába kerülnek a beragadt jogdíjak.

Mint Tóth Péter Benjamin, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója a Világgazdaságnak kifejtette: az úgynevezett függő számlára kerülő szerzői jogdíjak már nem öt évig, hanem az uniós jogharmonizáció értelmében mindössze három évig elérhetők, utána a zeneszerzők és a dalszövegírók között arányosan felosztják őket. A jogvédő iroda azonban szeretné, ha a teljes szerzői jogdíjbevételek csaknem 10 százalékát képező azonosítatlan jogdíjak a korábbiaknál gyorsabban és egyszerűbben találnának el jogos tulajdonosaikhoz.

Erre mindeddig személyes ügyintézés révén volt esélye évente 200-250 szerzőnek. Az Artisjus által tesztüzembe állított, Európában is innovatívnak számító online felületen azonban akár hiányos szövegrészlettel, téves vagy rossz címmel bejelentett, valahol elhangzott zenék alkotói is nagyobb arányban találnak majd rá műveikre. 

A címlapról ajánljuk

Cîțu legyőzte Orbant

Florin Cîțu kormányfőt választotta elnökévé a román Nemzeti Liberális Párt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018