eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Izgalmas párhuzamok a Játékok és szerelmekben

A Magyar flódni után elkészült Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián új estje, a Játékok és szerelmek. Póker, rulett, dominó, tenisz - ezek mind szóba kerülnek Fábri Péter dalaiban, és kiderül: minden játék tulajdonképpen egy sűrített emberi dráma. Az estet vasárnap mutatják be a Zsidó Művészeti Napok programjában a Budapest Jazz Clubban. A különleges programról Kováts Kriszta színművész, énekesnő beszélt az InfoRádiónak.

A játékok azt jelenti ezekben az esetekben, hogy olyan játékokról énekelünk, mint a tenisz, a ping-pong, a capitaly, a lottó vagy a scrable - de természetesen nem a szabályokat énekeljük el, hanem ezek mind emberi sorsok, életjátszmák, drámák a színpadon.

"Persze a legtöbb esetben férfi-női játszmák, éppen ettől annyira izgalmas: hogy az egyes játékokon, a játékszabályokon belül felismerünk férfi-női játszmákat. Ehhez a zenekarom tagjai (Csuhaj-Barna Tibor, Schneider Zoltán, Perger Guszty) írtak dalokat, a szövegeket végig Fábri Péter írta. Majd Nyári Krisztián megkapta a dalokat, és azt mondtuk neki, hogy írjon bármit, ami erről eszébe jut. Neki monarchiabeli történetek jutottak eszébe, amiket dokumentumnovellákban írt meg."

A játszótérről például az jutott eszébe, hogy Kálnoki Izidor szerkesztő Pál utcai albérletében együtt lakott Molnár Ferenc, Heltay Jenő és mindennapos vendég volt Bródy Sándor.

"Vagy a Babaházról eszébe jutott az a Magyar utcai bordélyház, ahol a tulajdonos Róza fogadja 74 évesen a fiatal Krúdyt. Vagy hogyan lesz Réthy László numizmatikai professzorból egy álarc szerint - Nyárynak ez a történet az álarcosbálról jutott eszébe - nem más, mint Lőwy Árpád, a pornográf költő. Nagyon izgalmas és érdekes történeteket mesél, teljesen szabad asszociáció szerint" - mondta el Kováts Kriszta.

Az összeállított anyagból készült könyv (Corvina kiadó) a Könyvhéten már biztosan megjelenik és készül egy CD is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×