eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Zsámbék után a Trafóban rabolják el Julius Caesart

Szálinger Balázs Köztársaság című drámáját mutatják be hétfőn és kedden este a Trafóban. Horváth Illés első rendezése nyáron a Zsámbéki Színházi Bázison debütált. A darab valós történelmi eseményből indul ki: a fiatal Julius Caesar kalózok fogságába esik, és a csapat vezére hamar felfigyel a későbbi pontifex maximus kiváló kvalitásaira. A Takács Géza és Gáspár Tibor főszereplésével készült előadásról Horváth Illés rendező beszélt az InfoRádióban.

Nagyon ritka az a kortárs magyar színdarab, ami ennyire egzakt, tulajdonképpen profi módon van megírva és szerkesztve, mindeközben költői – hangsúlyozta Horváth Illés.

„Nem szabad elfelejteni, hogy Szálinger Balázs elsősorban költő. Azért is különleges ez az anyag, mert nagyon fordulatos és izgalmas krimi, kalandregény, aminek mélységei és költészete van. Humoros, fordulatos és izgalmas, nagyon különleges karakterekkel, emberábrázolással. Már első olvasásra is nagyon élvezhető és olvasmányos volt.”

A történet egy valós történelmi szituáción, Julius Caesar egy kevéssé ismert történetén alapul: elrabolják a kalózok, de a rendező kiemelte, mindenben a mai kort szerette volna megjeleníteni.

„Nem tudtam nem látni a szövegben és a történetben a ma zajló eseményeket: a keletieket, a nyugati civilizáció alakulását, az Európai Unió, az európai társadalom alakulását. Minden mondat adta magát, annyira a mi korunkról, a társadalmunkról, a politikusainkról, a rendszereinkről és gondolkodásmódunkról szól, hogy nem volt kérdés, hogy ne egy tőlünk helyrajzilag és időben is távol eső történetet meséljek el, hanem arról beszéljek, ami ma velünk történik.”

Horváth Illés elmondta, a Zsámbéki Színházi Bázis ideális volt a kalózok életterének megjelenítéséhez, a Trafóbeli előadás sok változást okoz az előadásban.

„A zsámbéki tér annyira különleges, ami után nem lehet futni Budapesten egy színházban, nem akartam azt reprodukálni mesterségesen. Most egy színházi előadást kell létrehoznunk. Bízom benne, hogy az előadás miatt volt izgalmas, nem a közegéért. Ez egy vállalható feladat, amit igyekszünk megugrani” - fogalmazott Horváth Illés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×