eur:
394.88
usd:
371.88
bux:
66400.29
2024. április 16. kedd Csongor

Mácsai Pál: nem egyperces lesz az Örkény átépítése

Az eredeti, Gerlóczy Gedeon-féle tervekhez térnek vissza az Örkény Színház nézőterének átépítésekor - mondta az InfoRádiónak Mácsai Pál. A teátrum igazgatója hozzátette: így a nagyobb sortávok mellett is kicsit több néző férhet majd be az előadásokra. Az átépítés miatt április elsejétől a Városmajori Szabadtéri Színpadon felhúzott sátorba költözik csaknem az egész repertoár.

„Egyrészt a székeket cseréljük ki, amelyek nálunk köztudottan vacakok: nemcsak nagyon kényelmetlenek, hanem recsegnek, zörögnek, törnek és nyöszörögnek egyszerre.

Most már tényleg ideje kicserélni.”

Mácsai Pál hozzátette, komoly építkezés veszi kezdetét. A székekkel együtt a falakhoz is hozzá kell nyúlni, mert a kényelmetlenség egyik fő oka, hogy szűkek a sortávok. Ha azokat növelik, hamar elérnek a falig. Át kell helyezni a székek alatti, betonba öntött hűtőbeömlőket is.

„Reméljük, sikerül a lehetőségek optimumát elérni. Most 386 székünk van, a felújítás utánra 410-et szeretnénk.”

Arra a kérdésre, hogyan honnan nyerik a teret, Mácsai Pál azt válaszolta:

„Ez izgalmas!"

Hozzátette: Gerlóczy Gedeon tervezte az épületet a Madách tér 6. bérház udvarára, egyébként pótlólag, a ház már majdnem állt. Mozit akartak csinálni.

A színházigazgató elmondta, a puritán, nagyon elegáns, finom, majdnem minden elemében Bauhaus épületet a 70-es évek közepén az akkori technológiák és szemlélet szerint áttervezték.

„Nem voltak gonoszak vagy tehetségtelenek az építészek,

olyan volt a kor, hogy elromlott.”

Mácsai Pál elmondta, a felújítás tervezésekor visszajutottak az eredeti alaprajzhoz.

Az átépítés idejére Örkény Színház április 1-től a Városmajori Szabadtéri Színpadra költözik, ezért Mácsai Pál szerint tulajdonképpen két építkezés is zajlik.

„Komoly vázszerkezetet kell építeni a jelenlegi városmajori fedés alá, ami besátorozza a színpad és a nézőtér megfelelő részét. Ott 800 hely van, ebből nekünk 340 helyünk lesz. A tervek szerint sikerül imitálni a mi nézőtér és színpad viszonyainkat, tehát be tudunk építeni minden díszletet, így

szinte a teljes repertoárt átvisszük”

- mondta az Örkény Színház igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×