eur:
389.22
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bojár: Nemzeti érték a matematikaoktatás magas színvonala

A jó természettudományos szakemberek jelentős gazdasági hasznot jelentenek az országnak, de ehhez a sikerekhez szükséges a magas színvonalú középiskolai oktatás - mondta az InfoRádió kérdésére Bojár Gábor, a Graphisoft igazgatóságának elnöke. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat azért alapították 12 éve, hogy elismerést kaphassanak a kiemelkedő munkát végző középiskolai tanárok.

Rátz tanár úr annak idején több későbbi magyar Nobel-díjast is tanított, ennek emlékére alapítottuk 12 éve a Rátz Tanár Úr díjat - mondta az InfoRádió kérdésére Bojár Gábor, a Graphisoft igazgatóságának elnöke.

A természettudományos oktatásban végzett tanári munkája elismeréseként két-két fizika, matematika, biológia és kémia szakos pedagógus vehette át idén is a Rátz Tanár Úr Életműdíjat a Magyar Tudományos Akadémián. Bojár Gábor, a díj társalapítója elmondta: a jó természettudományos szakemberek jelentős gazdasági hasznot jelentenek az országnak. Hozzátette, a tehetséges fiatalokat már a gimnáziumban felismerik, ezért díjazzák a középiskolai tanárokat.

A Graphisoft igazgatóságának elnöke azt nyilatkozta, hogy évente 8 pedagógust díjaznak, de arra lenne szükség, hogy 8000 tanár munkáját ismerjék el, hiszen az eredményes tehetséggondozás igen sok pedagógus napi tevékenységének a része. A díj mellé 1,2 millió forint jár.

Nagy nemzeti érték Magyarországon a középiskolai matematika oktatásnak az a szintje, amelyet Rátz tanár úr neve fémjelez. Ez nem csak kulturális- és tudományos-, hanem gazdasági érték is.

Az alapítvány

Három cég, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon képviselői 2000. december 1-én jelentették be, hogy a három nagyvállalat közös alapítványt hozott létre a Magyar Természettudományos Oktatásért. Az alapítvány kuratóriuma évente ítéli oda a Rátz Tanár Úr Díjat, összesen mintegy 9,6 millió Ft értékben.

Az alapítvány díjazottai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és tehetséggondozásban. Az egyenként 1,2 millió forint összegű Rátz Tanár Úr Díjat az Alapítvány kuratóriuma 2001 második félévétől kezdve évente itéli oda 2 matematika, 2 fizika, 2 kémia és 2 biológia tanárnak.

A három nagyvállalat közös kezdeményezésének célja továbbá, hogy tisztelettel adózzon azon pedagógusok előtt, akik áldozatos szakmai munkájukkal kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit.

Az alapítvány céljainak megtartása felett három főből álló kuratórium őrködik. A kuratórium elnöke Kroó Norbert.

További információk itt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×