eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Így készül Németország a nagy évfordulóra

Megkezdődtek az előkészületek, felújítások és átépítések a reformáció 500 éves jubileumára Németországban.

Luther Márton (1483-1546) tételei kifüggesztésének ötszázadik évfordulójára 2017-ben kerül sor, de jelenleg már öt komoly építési munka folyik az eredeti helyszíneken - mondta el Stefan Rhein, a szász-anhalti Luther Emlékhelyek Alapítvány igazgatója. A feladatok között szerepel múzeumok át- illetve kiépítése, új kiállítási koncepciók és kínálatok kidolgozása.

Erőteljes, ötmillió eurós támogatást kap például az eislebeni házban kialakított múzeum, ahol Luther 1546-ban elhunyt. A műemlékvédelem alatt álló épület előreláthatóan szeptembertől várja a látogatókat kibővített kiállítótérrel, állandó kiállítással és pedagógiai jellegű programokkal.

A reformátor eislebeni szülőházát már szanálják. A múzeum új koncepcióval enged bepillantást Luther életébe és korába. A munkálatokat idén elkezdik, hogy 2017-ben minden időben készen álljon.

"2012-től szeretnénk, ha Mansfeld is, ahol a reformátor életében nagyon sok időt töltött, központibb helyet foglalna el a +Luther-térképen+" - mondta el Rhein. Felújítják a reformátor szüleinek házát, amely a tervek szerint 2013-tól új kiállítással jelentkezik.

Wittenbergben, a Luther lakóházában kialakított reformációtörténeti múzeumban 2017-ben nagy nemzetközi kiállítás nyílik, melynek központjában a reformátor illetve az 1517-es év áll.

A Szász-Anhaltban lévő Luther-emlékhelyek mindegyike szerepel az Unesco Világörökségi listáján. Rhein szerint az átépítési munkálatok ellenére 2011-ben is mintegy 97 ezren látogatták meg a múzeumokat a tartományban.

Luther társa, Philipp Melanchton (1497-1560) wittenbergi lakóházát is megújulva mutatják be: a termeket, amennyire csak lehet, "élővé teszik".

Luther 1483-ban, egy bányász fiaként született Eislebenben, gyermekkorát pedig Mansfeldben töltötte. Ágoston-rendi szerzetesként és egyetemi tanárként 1517. október 31-én a wittenbergi vártemplom kapujára tűzte ki 95 tételét, melyekkel a búcsúcédula-árusítások körüli visszaélések ellen tiltakozott, kétségbe vonva a pápa jogát a bűnök megbocsátására. Ezt a dátumot tartják számon az egyházi reformáció és a protestantizmus kezdeteként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×