eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Picasso és Miró "rejtegetett" képeit árverezik el

Az impresszionista és a modern festészet remekei, Picasso, Miró és Gris évtizedekig magánkézben lévő, rejtőző munkáit, valamint Egon Schiele és Alberto Giacometti egy-egy remekművét árverezi el június 22-én a Sotheby's aukciósház Londonban.

A művek nagy része még soha nem szerepelt árverésen - hangsúlyozta a licit jelentőségét a Sotheby's, amely 77 millió fontos (23 milliárd forint) bevételt vár az eseménytől. A ház impresszionista és modern művészettel foglalkozó részlegének vezetője szerint nagy érdeklődésre, széles és nemzetközi vásárlóközönségre lehet majd számítani.

Az aukció vezető tétele Egon Schiele nagyméretű olajfestménye, a Häuser mint bunter Wäsche (Vorstadt II), amelyre a bécsi Leopold Múzeum keres vevőt várhatóan 22 és 30 millió font között.

Kalapács alá kerül Pablo Picasso több alkotása, egyebek közt a Couple, le baiser, amelyért hat- és nyolcmillió font közötti leütési árat remélnek. A Sotheby's szerint az alkotás vélhetően a festő és Jacqueline Roque szenvedélyesen támadt szerelmének tükre. Picasso neje, Jacqueline ihlette az Homme a la pipe et nu couche című képet, ennek értékét 1,5 és 2,5 millió font közé taksálják. A Sotheby's felsorakoztatja a spanyol mester Nature morte au compotier címet viselő alkotását is, az 1943-ban született kép ára 500-700 ezer font lehet.

Joan Mirótól a Vipere exaspere devant l'oiseau című 1995-ös festmény vár gazdára, az alkotás árát 2-3 millió fontra becsülik. Ennél többért, 4,5 és 6 millió font közötti összegért cserélhet gazdát a spanyol művész Femme a la voix de rossignol dans la nuit címet viselő munkája.

Az érdeklődők René Magritte, Paul Klee alkotásaira, valamint Alberto Giacometti rendkívüli, Trois hommes qui marchent II című bronzszobrára is szert tehetnek. Utóbbi árát a Sotheby's 10-15 millió fontra taksálja. Auguste Rodin ritkaságszámba menő munkáiból is árvereznek, az Eve című 1882-as pszichológiai tanulmány - egy szobor - az emberiség anyjának az ártatlanság végéhez érő figurájáról 1,3 és 2,2 millió font között kelhet el. A művész L'un des Bourgois de Calais: Pierre de Wiessant című bronzszobra ennél jóval alacsonyabb áron, már 250 és 350 ezer font is gazdára találhat.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×