eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Múzeum nyílik a Becherovka atyjának egykori villájában

Felújították és interaktív galériává alakították át a Becherovka-gyár egykori tulajdonosának, Johann Gustav Bechernek Karlovy Vary-i villáját.

Az építkezés 88,7 millió koronás (966 millió forint) költségéből 77,6 millió koronát (845 millió forint) európai uniós pénzből finanszíroztak, a villa jelenlegi tulajdonosa, a régió 11 millió koronával (120 millió forint) járult hozzá a költségekhez - mondta el kedden Josef Novotny, a nyugat-csehországi Karlovy Vary-i régió kormányzója.

Az 1914-ben Karel Keller tervei alapján épült villa szerepel a cseh nemzeti kulturális örökség listáján is a benne található számos kézműves remekmű és a megmaradt belső art-deco díszítés miatt. Az átalakítás 2009 novemberétől 2010 júniusáig tartott. Az áprilisban véget ért második szakaszban az épület belsejét és a homlokzatát újították fel.

A renovált épületben művészeti műhelyeket, könyvtárat, többfunkciós rendezvényteremet, kiállítótermeket, galériát és raktárt alakítottak ki. A villában koncertek is rendezhetők.

Az eredeti tulajdonos, a híres gyógyfűlikőrgyáros, Gustav Becher egy vegyi üzemnek adta el a villát, amelyet 1945 után államosítottak, és 1951-87 között ifjúsági- és úttörőházként működtettek.

Az oktatási minisztérium a kilencvenes években adta át a villa tulajdonjogát a régiónak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×