eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nívódíjat kapott a gödöllői kastély mesekönyve

Múzeumpedagógiai nívódíjat kapott kiadvány kategóriában a Gödöllői Királyi Kastélyról szóló, nemrégiben megjelent mesekönyv, a Herceg Egérváry Elemér naplója.

A gödöllőiek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ által - megosztva - odaítélt két díj egyikét vehették át szeptember 27-én a Székesfehérváron megtartott múzeumpedagógiai évnyitó keretén belül.

Faludi Ildikó, a könyv szerzője, a kastély muzeológusa az elmondta, hogy nyolcéves fiával, Reményi Mártonnal (a kötet társszerzőjével) együtt hívták életre az egérfigurát. Képzeletük szerint Egérváry 1875 táján lakhatott a gödöllői kastély padlásán, ahonnan hozzá hasonlóan apró állatbarátaival együtt számos esemény szemtanúja lehetett. Tapasztalatairól, kalandjairól naplót vezetett, amelyből úgymond "szemelvényeket" közöl a könyv.

Elemér humorral gazdagon átszőtt történetei nyomán szinte szemünk előtt elevenednek meg a királyi család mindennapjai, szokásai. A tizenöt éve a kastély muzeológusaként dolgozó szerző saját elmondása szerint közel egy évig kutatta, hogy mi minden játszódhatott le az 1870-es években a neves épület falai között, majd a legeseménydúsabb 1875. évet kiválasztva, kicsit a megelőző és az azt követő időszakból is csipegetve megírta a kisegér korhű naplóját. Érdekesség, hogy a 48 oldalas könyv előlapján a kastély összes nevezetes pontját térképszerűen, feliratozva találja az olvasó. A mesébe "csomagolt" történelem elsősorban a kicsik számára teszi érthetőbbé és még szerethetőbbé Erzsébet királyné korát, igazít el a kastély labirintusában, miközben a lapokon szemünk láttára, fülünk hallatára tesz-vesz Sissi és családja.

A mesekönyvet az Egerben élő művész-tanár, Ferenc Tamás bájos rajzai illusztrálják. "Elemérrel" számos terve van a gödöllői kastélynak. Õ lesz a főszereplő egyebek mellett a leendő kastélyfoglalkoztatóban, ahol a gyerekek kérdezz-felelek módszerrel adhatnak majd számot "kastélyos" tudásukról. Szerveznek majd Elemér-túrát és Elemér-tábort is, úgyhogy a kékvérű cincogó Egérváry előtt szép karrier áll - derült ki Faludi Ildikó szavaiból.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×