eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tizenkét kommandós kísérte Budapestre a Hermelines hölgyet

Megérkezett az összes kép a Botticellitől Tizianóig - Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című tárlatra a budapesti Szépművészeti Múzeumba. A szerdán nyíló kiállítás az itáliai reneszánsz valamennyi iskoláját és mesterét bemutatja reprezentatív alkotásokon, olykor főműveken keresztül - mondta el Baán László, az intézmény főigazgatója.

"Ilyen nem volt és a közeljövőben nem is lesz" - mondta Baán László a 130 alkotást felvonultató kiállításról, amelyre Európa legjobb múzeumai mellett számos magángyűjtemény adott kölcsön műalkotást, több esetben a tulajdonukban lévő legértékesebb művet.

A főigazgató beszámolt arról, hogy a kiállítás "koronáját", Leonardo da Vinci Hermelines hölgyét volt a legnehezebb megszerezni a Krakkói Nemzeti Múzeumhoz tartozó Czartoryski Múzeumból. Diplomáciai és rendőrségi együttműködésre is szükség volt a csaknem 80 milliárd forintra biztosított kép kölcsönzéséhez, az alkotást tizenkét kommandós kísérte Krakkóból Budapestre.

A Hermelines hölgyet eddig egyedül az olasz múzeumok kapták kölcsön nyolc éve, azóta sehova sem utaztatták a világ egyik legértékesebb festményét.

A február 14-ig látogatható tárlat számos további szenzációval szolgál, látható lesz például Tiziano Kesztyűs férfija, Bartolomeo Veneto Flórája valamint Botticelli Virginia története című képe is. Érkezett festmény a firenzei Uffiziből, a párizsi Louvre-ból, a londoni és a washingtoni National Galleryből, a New York-i Metropolitan Museumból, a római Galleria Borgheséből és a madridi Pradóból is. Bemutatnak emellett 30 alkotást a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből is.

A Paulo Uccello szürreális hatást keltő, Fejezetek a szent remeték életéből című képével kezdődő kiállítás hét szekcióra tagolódik. Az első A festészet tudománya címet viseli, és a festői technikák változásait mutatja be. Az Emberarcok, angyalarcok című szekcióban portrékat láthatnak az érdeklődők, a Reneszánsz határok nélkül című fejezet pedig a reneszánsz kapcsolatait mutatja meg a gótikával és az északi művészetekkel. Az eszmény testet ölt: az érett reneszánsz című szekcióban kapnak helyet Raffaelo, Correggio, valamint Leonardo képei. Az ötödik fejezetben Giorgione és Tiziano képei lesznek láthatóak, Tizianotól kilenc képet állítanak ki.

A Velence és hátországa című szekció Tintoretto és Paolo Veronese nevével fémjelezhető, ez a fejezet azt a korszakot mutatja be, amikor Velence művészeti nagyhatalommá vált. Az utolsó részben, A reneszánsz válsága és a manierizmus című szekcióban a humanizmus optimista világképe megrendülésének lehetnek tanúi a látogatók a többi között Baccafumi, Parmigianino, Lelio Orsi és Bronzino képei által, valamint itt látható Giuseppe Arcimboldo A kertész című képe is.

A tárlat záró alkotása Frederico Barocci Mária a gyermek Jézussal című festménye, amely a manierizmus utolsó nemzedékének legcsodálatosabb mesterének állít emléket - mondta el Tátrai Vilmos, a kiállítás kurátora.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×