eur:
389.26
usd:
363.88
bux:
68274.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Õrzők: film a szuperhősök eltorzult személyiségéről

Azt mutatja be a Watchmen - Az őrzők" című képregény-fimladaptáció, miként torzítja el a szuperhős személyiségét a vállát nyomó felelősség, az emberiség hibáinak folyamatos korrigálása. A filmet egy másik képregény-adaptációval, a belga Largo Winch-csel együtt a héten mutatják be a mozikban.

Két, képregényből készült filmadaptáció is szerepel a heti mozipremierek között. A Watchmen - Az őrzők" című amerikai szuperhős-történetről és a Largo Winch című belga kalandfilmről Varró Attila filmkritikust kérdeztük.

Az őrzők című képregény 1986-87 közt jelent meg, 12 kötetes mű volt, és egy hagyományos szuperhős-történet teljes dekonstrukciója volt. Olyan hozzáállással közelítette meg ezt a témát, hogy a szuperhősöket nem csupán hétköznapi problémákkal szembekerülő általános embereknek ábrázolta, hanem kifejezetten destruktív, pszichotikus zavarokkal küzdő, negatív karakterekként, és ezeket a negatív tulajdonságokat egyértelműen magából a szuperhős-létből eredeztette - fejtette ki Varró Attila.

A képregény azt mutatja be, hogy a szuperhős vállát nyomó felelősség, az emberiség hibáinak folyamatos korrigálása mennyiben torzítja el a személyiségét - tette hozzá. A Watchman sok szálon futó, szinte mértani precizitással felépített mű, gyakorlatilag lehetetlennek tűnik az átültetése egy két-két és fél órás filmbe. Ehhez képest a rendezők igyekeztek a mű minden erényéhez ragaszkodni, amit a végére már maga a filmszerűség sínylik meg - vélekedik a kritikus.

Ehhez képest a belga Largo Winch nem hosszú, komplex történetfolyam. Egy életművész kalandornak a bankvilágba való beilleszkedése, boldogulása a téma, aki apja halála után örököl meg egy nagy konzorciumot. Világos, európai jellegű kalandfilm született belőle, műfajában talán az egyik legjobb - jelentette ki Varró Attila.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×