eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

303 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz

"303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz" címmel jelent meg nemrég a Gabo Könyvkiadó pop-rock zenei kötete. A könyv átfogó képet ad a magyar könnyűzene meghatározó lemezeiről, a 60-as évek közepétől egészen napjainkig. A számtalan képpel illusztrált válogatás szinte minden stílust igyekszik felölelni.

Nem szerettünk volna kihagyni senkit és semmit - nyilatkozta az InfoRádiónak a kiadvány szerkesztője Dömötör Endre zenei újságíró. A kiadvány azt a célt tűzte ki, hogy a magyar könnyűzene egész történetét összefoglalja - mondta.

Ennek megfelelően a stílusok kavalkádjával találkozik az olvasó a kötetben, a disco-ról, a heavy metalról, a hip hopról, a sanzon és a jazz-ről egyaránt találnak cikkeket az érdeklődők - Nagy Ferón át egészen Vámosi Jánosig. A kötet egy-egy előadó karrierjét veszi szemügyre és a kiválasztott lemezt mélyebben igyekszik elemezni.

A legjelentősebb, illetve a minőségileg legjobb lemezeket próbáltuk kiválogatni, ám egy kritikai képet is igyekeztünk kialakítani - mondta a kötet szerkesztője. Válogatásunkban a népzenei, sőt a legújabb elektronikus zenei előadók albumai is helyet kaptak - tette hozzá.

A kötetben nem csak sikerlemezek szerepelnek, hanem kevesek által ismert, ámde kultikusnak számító albumok is. A részletes elemzés mellett pedig pikáns apróságok és pletykák is olvashatók a kötetben.

A hatvanas évek közepe óta szinte minden évben jelentek meg idehaza, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő könnyűzenei albumok- véli Dömötör Endre. A hatvanas évekből az Illést említeném, a hetvenes évekből a Syriust és az LGT egy-egy jelentős lemezét, de szintén a sorba illik a Bikini együttes "Hova lett" című első albuma is.

A kötet előzménye és egyben ötletadója az "1001 lemez, amit hallanod kell mielőtt meghalsz" című nemzetközi kiadvány volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×