eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A bíróságon dől el az Oscar-díj sorsa

A Los Angeles-i bíróságon dől el, hogy az egykori amerikai filmcsillag, Mary Pickford Oscar-szobrocskáját az örökösök elárverezhetik-e a színésznő akaratának megfelelően vagy visszavásárolhatja azt az Amerikai Filmakadémia.

Az Oscar-díjakat odaítélő Amerikai Filmakadémia meg akarja gátolni, hogy elárverezzenek egy szobrocskát, noha a bevételt jótékony célra fordítanák.

Mary Pickford a némafilmek sztárja volt az 1910-es és 1920-as években. Férjével, Douglas Fairbanksszel, valamint Charlie Chaplinnel és D. W. Griffith-szel megalapította a United Artists filmgyártó vállalatot. 1930-ban elnyerte a legjobb színésznő díját a Conquette című zenés-táncos filmért, 1975-ben pedig életműdíjat kapott.

Harmadik férje, Charles Buddy Rogers későbbi feleségének, Beverlynek a hagyatékából került elő Mary Pickford végrendelete, amelyben azt kéri, hogy az Oscar-szobrát adják el, és a bevételt jótékony célra fordítsák.

Az örökösök, Beverly és Buddy Rogers gyermekei ehhez próbálták tartani magukat, azonban az Amerikai Filmakadémia megakadályozta a kitüntetés eladását, és bíróság elé vitte az ügyet. A szervezet szabályzatában az szerepel, hogy az akadémiának elővásárlási joga van az eladni kívánt díjakra, az örökösök azonban arra hivatkoznak, hogy a filmakadémia visszavásárlási szabálya 1950-ben lépett életbe, vagyis jóval azt követően, hogy Mary Pickford megkapta az elismerést, így joguk van elárverezni az Oscar-díjat.

Az akadémia egy Mary Pickforddal kötött szerződést visz a bíróságra, amelyben megállapodnak, hogy a szervezetnek joga van elutasítani, ha a díjait eladásra kínálják.

A döntést várhatóan néhány napon belül meghozza a Los Angeles-i esküdtszék.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×