eur:
388.7
usd:
360.91
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Csángó boogie: lemezbemutatót tart a világhírű Kerekes Band - videóval

Ma este tartja Fel a kalappal! című albumának lemezbemutató koncertjét a Kerekes Band. Az ethnofunkot játszó zenészek külföldön is egyre népszerűbbek. Sajátos dalaik gyimesi és moldvai népzenén alapulnak, s azokat rendszeresen megbolondítják a rockos, jazzes, funkys ízekkel.

Szerdán este tartja új albumának lemezbemutató koncertjét a Kerekes Band. A zenészek az A38 hajóra várják azokat, akik kíváncsiak a szeptember elsején megjelent "Fel a kalappal!" dalaira.

Az 1995-ben alakult Kerekes Band első lemezein (Hungarian Folk Music from Gyimes and Moldva; "Fütyül a masina...") még autentikus gyimesi és moldvai népzenét játszott. Többször mentek népdalgyűjtő körútra is Erdélybe és Palócföldre. Egerben már egy évtizede tartanak táncházakat.

A váltás 2003 környékére tehető, első világzenei lemezük, a Pimasz pedig 2006-ban jelent meg. A tagok ekkor már nem parancsoltak megálljt az  egyéb zenei hatásoknak. Az pedig van bőven: Jimi Hendrixtől Bob Marleyn át a Jarmiroquai-ig ugyanis rengetegféle zenét hallgatnak.

Leginkább ethnofunkként leírható, elektromos hangszerekkel felturbózott pszichedelikus folkzenéjük a külföldet is meghódította. A brit világzenei magazin, a Songlines a Pimaszt beválasztotta a 2006-os év legjobb világzenei lemezei közé, egy évvel később pedig az olvasók választották azt az év albumának. A korong itthon 2007-ben lett aranylemez.


A furulya, koboz, brácsa, basszusgitár, dob felállású zenekart elektromos csángó zenéje a magyar világzenei élet egyik leginvenciózusabb alakulatává tette a úgyszintén egyre sikeresebb Napra zenekar mellett. (A Napra 2007-ben jelentette meg debütáló lemezét Jaj, a világ! címmel, melynek zenei rendezését a két világhírű londoni producer, Ben Mandelson és Rob Keyloch vállalta magára. Tavaly a Napra képviselte Magyarországot Párizsban a zene világnapján.)

Az este nyolckor kezdődő lemezbemutatón a Kerekes Band előtt a 2002-ben alakult Sonny and his Wild Cows fűti fel a hangulatot a negyvenes-ötvenes évek Amerikájának vad rockabilly és rhythm and blues dalaival.

Szerző: Szilvay Gergely

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×