eur:
389.45
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Milliókat érő Hemingway-levél az öreg halászról

A New York-i Christie's aukciós ház árverésén 10 ezer dollárért - 1,76 millió forintért - kelt el Ernest Hemingway egy levele, amelyben az amerikai író már körvonalazta Az öreg halász és a tenger című remekművét.

Az író a levelet Charles P. Thompsonnak írta 1948-ban, és így vezette be: "Olvastasd el egy horgász-szenvedéllyel megáldott barátoddal és ezt az első részt nyugodtan tépd el".

Charles Thompson a neki írt, személyes részt valóban eltéphette, de a megmaradt hat oldal, amelyben egy történetet mesél el az író, Az öreg halász és a tenger minden elemét tartalmazza: felvillan benne Santiago, az öreg halász és a fiatal Manolo alakja, a küzdelmek a halak és a halászok között, a nyugati szél.

Ernest Hemingway Carlos Guttiérez kubai halász életét meséli el a levélben: "Ötven éves, 13 éves kora óta halássza a csőrös csukát. Halászott az egész szezonban, fogott 57 kisebbet és 18 nagyot. Felír egy könyvbe minden kifogott halat, nem fél megküzdeni a nagyokkal, felvonja vitorláit és megy. Van elég anyagom egy nagyon szép cikkhez, de ha ki tudnék fogni egy 150 fontos tőkehalat..." - írja és a sorokból kiérződik a sóvárgás.

Ernest Hemingway eleinte talán arra gondolt, hogy mindezt megjeleníti egy magazinban, végül a 20. század irodalmának egyik legmegrázóbb emberi története született az ötletből. A kisregényért 1953-ban Pulitzer, 1954-ben pedig irodalmi Nobel-díjat kapott.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×