eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Harminc éve meghalt, mégis él a Király - videókkal

Harminc éve halt meg Elvis Presley. A rock and roll alapítójaként számon tartott énekes, gitáros, színész még életében legendává érett, és az ötvenes években merőben megváltoztatta az addigi amerikai zenei kultúrát. Bár a Király Kanadán kívül soha nem lépett fel külföldön, slágereit szerte a világot ismerik.

Elvis Presley 1935-ben született Mississippi államban, ahol már gyermekkorában hatással volt rá a korra és a déli államokra jellemző templomi gospel zene, valamint a helyi, r&b-t és a country-t játszó rádiócsatornák.

Haját már az általános iskolában is a később híressé vált stílusban hordta, amiért társai csúfolták is. A kis Elvis azonban nem csüggedt, pláne miután az édesanyjától 12 évesen megkapta az első gitárját. A mama valószínűleg nem sejtette, hogy egy világkarriert alapoz meg vele.

Első albuma, a That's All Right Mama 1954-ben jelent meg. Ezt még közel 150 követte az évek során, az igazi áttörést mégis 1956-ban a Heartbreak Hotel jelentette, amiért a király 35 ezer dollárt kapott.

Az évek során a Love me tender, a Heartbreak Hotel, az Are You Lonesome tonight, az I was the one, az All Shook Up és a Jailhouse Rock számtalan másikkal együtt mind a slágerlisták élén landolt.


A Király filmkarrierje szorosan összefügg zenei pályafutásával, a több mint harminc film ugyanis, amelyekben játszott, jórészt a saját albumait népszerűsítette, a filmek pedig szinte kivétel nélkül egy-egy slágerről kapták a címüket.

1958-ban behívták katonának, és mire két év múlva leszerelt, már véget ért a rock and roll virágkora. 1967-ben vette feleségül Priscilla Ann Beaulieu-t, akitől egy évvel később lánya született. A korai válás után visszavonult az addigra már erősen kábítószerező és gyógyszerfüggő zenész. Egyre kevesebb albuma jelent meg, internetes honlapja szerint pedig jelentős túlsúlya miatt saját maga paródiájává vált.


A hetvenes évek elején még volt egy rövid fénykora, ezt bizonyítja, hogy 1973-ban hawaii koncertje volt a legnézettebb amerikai műholdas élő adás. Elvis Presley 1977-ben drogtúladagolás okozta szívrohamban halt meg. Szülővárosától nem messze, Memphisben temették el, ahol Jimmy Carter elnök is beszédet mondott.

Temetésére milliók zarándokoltak el, a lobogókat pedig mindenhol félárbocra eresztették. Rövid élete során sok kritikusa akadt, például a kor nagy énekese, Frank Sinatra. Azt azonban valószínűleg ő sem vitatta, hogy Elvis volt a rock and roll királya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×