eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Saját arcát festette a levágott fejre - képpel

Először láthatnak a művészetkedvelők Caravaggio-festményt Magyarországon. A Dávid Góliát fejével című alkotással zárja a Szépművészeti Múzeum az intézmény 100 éves fennállására rendezett kamarakiállítás-sorozatát.

A mű nem csak azért lehet fontos a magyar látogatóknak, mert most először láthatnak Caravaggio-alkotást Magyarországon, hanem az is érdekessé teszi, hogy ez az eddigi legdrágább alkotás, amely az országba került: 20 milliárd forintot ér - mondta az InfoRádióban a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A festmény másik érdekessége, hogy az alkotó saját magáról mintázta Góliát levágott fejét, kifejezve a pápának bűnbánatát.

A képet 20 másik, a Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő alkotással együtt állítják ki.

Az alkotások a győztesekről, a legyőzöttekről, az áldozatokról szólnak, a bibliai jelenetek az egész emberi történelmen végigvonuló küzdelmet mutatják be - mondta Baán László.

A múzeum a centenáriumi évadot a december 1-jén megnyíló Van Gogh kiállítással zárja.

Kalandos élet, kalandos halál

A XVI. századi itáliai festő fiatal korában koldusszegény volt, és minden munkát elvállalt. Később az egyháztól is kapott megbízást,

{{keretes_cim}}

A Caravaggio rajongók a festő legtöbb alkotását Rómában nézhetik meg. Itt látható a többi mellett a Gyümölcskosarat tartó fiú; a Pihenő Egyiptomban, menekülés közben; a Narcissus, valamint a Keresztelő Szent János című alkotása. Rómából érkezett Magyarországra a Dávid Góliát fejével című festmény is.

Bécsben látható a Krisztus megkoronázása a töviskoszorúval. Párizsban állították ki a Mária halála, a Hamiskártyások New Yorkban tekinthető meg, a Diadalmas Ámos pedig Berlinben látható.

az alkotásokkal pedig igen hamar Róma egyik legismertebb festőjévé vált.

Viharos életének sok eseményét az utókor rendőrségi jegyzőkönyvekből ismeri.

Rendszeresen keveredett verekedésekbe, botrányokba, sőt, egy festőtársa becsületsértésért is feljelentette. Gazdag pártfogói azonban mindig kisegítették.

1606-ban - szemtanúk szerint önvédelemből - megölt egy embert, ebben az esetben pedig már pártfogói sem tudtak rajta segíteni. Caravaggiónak menekülnie kellett Rómából.

Ekkor került Nápolyba, ahol szintén hamar híressé vált. Innen hamar továbbállt Máltára, ahol a lovagrend tagja lett, de ott is verekedésekben keveredett, és miután súlyosan megsebesített egy lovagot, börtönbe került. Innen azonban megszökött, és Szicíliába menekült. A Szent János Lovagrend kizárta tagjai közül.

Halálának körülményei éppolyan kalandosak, mint élete volt. Szicíliából visszatért Nápolyba, ahol pártfogói megpróbálták kijárni számára a pápai kegyelmet.

Egy fogadóban az üldözői megtámadták, és súlyosan megsebesítették. Felgyógyulása után a pápai kegyelem reményében hajóval útnak indult Rómába, út közben azonban az egyik kikötőben letartóztatták.

Mire elengedték, hajója már tovább indult, ő azonban megpróbálta a tengerparton utolérni. Halálának oka nem egyértelmű, a legvalószínűbb a malária. 1610 júliusában, teljesen magára hagyva halt meg a tengerparton. A pápa kegyelmet adó levele két nap múlva érkezett meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×