eur:
401.04
usd:
366.98
bux:
74553.99
2024. október 14. hétfő Helén
Az amerikai Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) nagy hatótávolságú rakétaelhárító rendszer.
Nyitókép: Wikipédia

Joe Biden: az USA katonákat és légvédelmi fegyvereket küld Izraelbe

Az amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok meg akarja védeni Izraelt, egy esetleges újabb iráni támadás ellen.

Izrael ugyanis válaszcsapást fontolgat Irán ellen az október elsejei tömeges rakétatámadás megtorlására. Washington ugyanakkor már figyelmeztette Jeruzsálemet, hogy visszafogott és arányos ellenlépésben gondolkodjon, ne robbantson ki regionális háborút a Közel-Keleten - jelentette a Reuters. Joe Bide elnök már közölte, hogy ellenzi az iráni atomprogram létesítményeinek rombolását

A most bejelentett fegyverszállítást és az azokat kezelő katonák Izraelbe küldését a Pentagon szóvivője, Patrick Ryder vezérőrnagy "az amerikai hadsereg által az elmúlt hónapokban végrehajtott szélesebb körű hadművelet részének" nevezte. Mint mondta a lépés célja az, hogy támogassa Izraelt és megvédje a térségben állomásozó amerikai erőket egy esetleges újabb támadástól, amit Irán, vagy valamelyik vele szövetséges szélsőséges csoport hajtana végre.

A Reuters arra hívja fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok eddig szinte csak hadgyakorlatok idején küldött katonákat Izraelbe. Erre eddig nem is lett volna szükség tekintettel arra, hogy a zsidó állam a Közel-Kelet egyik leütőképesebb haderejével rendelkezik. A brit hírügynökség emlékeztet rá, hogy az amerikai haditengerészet és a légierő egyre nagyobb szerepet játszik az Izrael elleni drón- és rakétatámadások elhárításában. Washington most az amerikai többrétegű légvédelem egyik legfontosabb elemét, a nagy hatótávolságú THAAD rendszert telepíti Izraelbe, amely a helyi rakétavédelmi fegyvereket fogja kiegészíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 14. 09:25
×
×
×
×