eur:
394.08
usd:
354.12
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit
Thierry Breton, belső piacért felelős uniós biztos az EU védelmi stratégiájáról szóló javaslat bemutatásán Brüsszelben 2022. május 18-án. A bizottság intézkedéseket javasolt az európai védelmi ipari és technológiai bázis megerősítésére, a védelmi beruházások hiányosságainak kezelésére, és sürgette a védelmi kiadások fokozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Azonnali hatállyal lemondott a francia EU-biztos

Beszámolója alapján Thierry Breton-ban már egy ideje gyűltek a dolgok.

Azonnali hatállyal lemondott tisztségéből hétfőn Thierry Breton, az Európai Unió belső piaci biztosa.

Döntését Breton az X-en, az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címzett nyílt levélben jelentette be. A politikus a lépést azzal indokolta, hogy bár a francia kormány második ciklusra is őt akarta jelölni a biztosi tisztségbe, von der Leyen igyekezett meggyőzni Párizst, változtassa meg a döntést, és ezért cserébe kész volt "egy nagyobb fontossággal bíró pozíciót" juttatni az új francia jelöltnek.

Emellett azt vetette von der Leyen szemére, hogy személyes okok vezették lépésében, továbbá sérelmezte, hogy az elnök nem egyeztett vele azelőtt, hogy Emmanuel Macron francia államfővel beszélt volna.

Levelében aláhúzta, hogy az utóbbi öt évben fáradhatatlanul dolgozott a közös európai érdekekért, "nemzeti érdekektől és pártoktól függetlenül".

"A legutóbbi fejlemények tükrében viszont arra a következtetésre jutottam - a megkérdőjelezhető kormányzás újabb tanúbizonyságaként -, hogy nem tudom tovább ellátni feladatom" - tudatta Breton.

A tervek szerint von der Leyen kedden ismerteti az Európai Bizottságot alkotó biztosi testület összetételét.

Az elnök korábban felszólította a tagországokat arra is, hogy - a nemek közötti egyensúly elérése érdekében - két jelöltet nevezzenek meg, és az egyik nő legyen, ennek azonban a legtöbb ország nem tett eleget.

Címlapról ajánljuk
Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

A hideg, csapadékos idő beköszöntétől számított második nap második felében vagy a harmadik napon már képtelenek repülni a fecskék, mert a táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy legömbölyített végű csipesz segítségével leforrázott lisztkukaccal vagy nedves macskatáppal etessük meg a bajbajutott madarakat.

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×