eur:
393.24
usd:
356.24
bux:
72688.01
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Ferenc pápa hetenkénti általános kihallgatására érkezik a vatikáni VI. Pál-csarnokba 2023. december 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Megkezdte több kontinenset érintő utazását Ferenc pápa

A katolikus egyházfő megérkezett Indonéziába.

Ferenc pápa a mindeddigi leghosszabb, Délkelet-Ázsia és Óceánia országait érintő körútján kedden megérkezett Indonéziába, utazása első állomására. A 87 éves katolikus egyházfő több mint 13 órás repülés után szállt le az olasz ITA Airways különgépéről Jakartában, ahol ünnepélyes tiszteletadással fogadták.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa több mint 240 millió muzulmán vallású lakosával. Bár a katolikusok az ország lakosságának csak 3 százalékát teszik ki, a szigetországban él a Fülöp-szigetek és Kína után a harmadik legnagyobb keresztény közösség Ázsiában. Ferenc pápa útjának további állomásain Pápua Új-Guineába, Kelet-Timorba és Szingapúrba is ellátogat.

Joko Widodo indonéz államfő történelmi látogatásnak nevezte a pápa érkezését, és felidézte, hogy a katolikus egyházfő látogatását már régóta tervezik, de a pandémia miatt korábban nem kerülhetett rá sor.

"Indonézia és a Vatikán egyaránt elkötelezett a béke és testvériség ápolásában, akárcsak az emberek jólétének biztosításában" - hangsúlyozta az elnök.

A pápa 45. külföldi látogatásának tíz napja alatt a különböző vallások békés egymás mellett élésére, és a klímaválság elleni fellépésre kívánja ráirányítani a figyelmet. Körútja négy állomása közül csak Kelet-Timorban vannak többségben a magukat katolikusnak valló hívők.

Ferenc pápa hajlott korára, és egészségi állapotára való tekintettel utazásain már gyakran ül kerekesszékbe, és egyes külföldi látogatásai között is egyre hosszabb szünetet tart. Az egyházfő legutóbb egy évvel ezelőtt tett nagyobb utazást, amikor Mongóliában járt.

Ferenc pápa délkelet-ázsiai és óceániai körútján mintegy 30 ezer kilométert tesz meg repülővel. A tervek szerint szeptember 13-án tér vissza Rómába. Szeptemberben még egy utazás szerepel a programjában: hazatérése után még Luxemburgba és Belgiumba is ellátogat majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Korlátozottak a magyar cégek ESG-ismeretei?

Korlátozottak a magyar cégek ESG-ismeretei?

A hazai vállalatok jelentős része nincs tisztában azzal, milyen környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontoknak kell megfelelniük. A legnagyobb kihívást a jogszabályok közötti eligazodás és az erőforráshiány jelenti számukra – derül ki az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 érintett bevonásával készült nemzetközi kutatásából. Az ESG szempontokkal, a gyakorlati megoldásokkal szeptember 4-én, azaz a holnapi Sustainable World konferencián kiemelten foglalkozunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 3. 10:29
2024. szeptember 3. 10:14
×
×
×
×