eur:
395.9
usd:
356.92
bux:
72440.33
2024. szeptember 13. péntek Kornél
Ferenc pápa audiencián fogadja az Olasz Vöröskereszt munkatársait a Vatikán VI. Pál pápa termében 2024. április 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi

Ferenc pápa délkelet-ázsiai körútját befejezve visszaindult a Vatikánba

Ferenc pápa körútja során több mint 40 eseményen vett részt.

Tizenkét napos délkelet-ázsiai és óceániai körutazását Szingapúrban befejezve Ferenc pápa pénteken visszaindult a Vatikánba. A 87 éves katolikus egyházfő kíséretével a Singapore Airlines repülőgépével szállt fel Szingapúrból, és 12 órás repülést követően várhatóan péntek este érkezik meg Rómába.

A négy országot, Indonéziát, Pápua Új-Guineát, Kelet-Timort és Szingapúrt érintő utazást arra használta fel az egyházfő, hogy pápasága prioritásait hangsúlyozza, köztük a vallások és kultúrák közötti párbeszéd előmozdítását, valamint a környezetvédelem fontosságát.

Indonéziában, a világ legnépesebb muszlim országában a pápa a jakartai Isztiklal mecset nagyimámjával közös nyilatkozatot adott ki, amelyben együtt szólítottak fel a vallás nevében elkövetett erőszakkal szembeni fellépésre és a klímaválság elleni globális küzdelemre.

Ferenc pápa körútja során több mint 40 eseményen vett részt, egyebek mellett egy 12 ezer lélekszámú településre is ellátogatott a pápuai dzsungel szélén, ahová a helyi lakosoknak nyújtott támogatásként több száz kilogrammnyi árut, köztük gyógyszereket, ruhát, hangszereket és gyermekjátékokat is vitt, Kelet-Timoron pedig mintegy 600 ezer ember előtt misézett.

Látogatása utolsó állomásán, Szingapúrban megcsodálta a metropolisz felhőkarcolóit, méltatta gazdasági erejét, amely szerinte az emberi leleményesség bizonyítéka, s egyben felszólította a városállam vezetőit, hogy gondoskodjanak a rászorulókról is, különösen a külföldi munkásokról.

A pénteken véget érő körút Ferenc pápa eddigi leghosszabb külföldi útja volt, minden tervezett programját megtartották, de térd- és hátfájása miatt a látogatás során jórészt kerekesszéket használt.

Egyik programján a fiatalokhoz fordulva arra kérte őket, hogy imádkozzanak érte. "Ez a munka nem könnyű" - tárta fel előttük őszintén és hangsúlyozta, hogy szüksége van az imákra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×