eur:
394.14
usd:
355.77
bux:
0
2024. augusztus 20. kedd István
BUTLER, PENNSYLVANIA - JULY 13: Republican presidential candidate former President Donald Trump is rushed offstage during a rally on July 13, 2024 in Butler, Pennsylvania. Butler County district attorney Richard Goldinger said the shooter is dead after injuring former U.S. President Donald Trump, killing one audience member and injuring another in the shooting. (Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)
Nyitókép: Anna Moneymaker/Getty Images

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Több lövést leadott Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiránsra egy 20 éves merénylő szombaton a pennsylvaniai Butlerben egy kampánygyűlésen. A támadásban Trump könnyebben megsebesült, a rendezvény egy résztvevője viszont meghalt, és ketten életveszélyes állapotban kerültek kórházba. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok, az ügyet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli.

Az alábbi, ikonikussá vált képen a New York Times fotósa megörökítette a Trump feje mellett elrepülő golyót:

"A felvételek alapján a közelbiztosítás, a közvetlenül az elnök mellett ténykedő emberek munkája nagyon jól meg volt szervezve. Ám a távolabbi biztosítás, vagyis a területre való beengedés, a nagyobb környezet átfésülése nem megfelelően történt meg, ezért jutott be az elkövető fegyverrel, és elhelyezkedhetett egy háztetőn" – mondta az InfoRádióban Kis-Benedek József. Hozzátette: arról is hallani, egyelőre bizonyítékok nélkül, hogy jelzést kapott a rendőrség egy gyanúsan mozgó személyről a merénylő rejtekhelyén, de ezzel nem foglalkoztak kellőképpen, pedig kellett volna – ez hiányosság.

A biztonságpolitikai szakértő szerint azt is lehet tapasztalni, hogy a rendőri szervek, illetve a testőrség, a titkosszolgálat emberei között nem volt megfelelő összhang a távolbiztosítást illetően. "Borzalmas nagy hiba nem volt, de nyilván olyan esemény nincs, ami ne járna tanulsággal" – jegyezte meg az MTA doktora.

Abból, hogy milyen fegyvere volt a 20 éves merénylőnek, illetve hogy állítólag robbanóanyagot is találtak a kocsijában, le fogják vonni a megfelelő következtetéseket, de ehhez még idő kell, 24 órán belül nem végezhettek még egy ilyen feladattal.

"Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a merénylő nem teljesen magányos farkasként tevékenykedett, hanem esetleg egy-két politikai szervezettel is kapcsolatban állhatott, hiszen tudjuk azt, hogy ez a legutolsó ilyen kampányrendezvény, most már a jelölőgyűlés következik, ami kényes pont. Elég sokszor támadták Donald Trump volt elnököt különböző jogos és mondvacsinált ügyek következtében, és most már a kampányt csúcsra járatták, vagyis a politikai tényezők nagymértékben közrejátszanak. Ami a fegyvert illeti, azt meg kell jegyezni, hogy teljesen legálisan tartotta a férfi ezt a félautomata, sorozatlövő fegyvert" – mutatott rá Kis-Benedek József.

Donald Trump nagyon gyorsan reagált. Azt mondta, hogy fájt, és az öklét rázta a tömeg előtt, de bizonyára nem múlhat el nyomtalanul egy ilyen merénylet. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, a politikust biztos elgondolkodtatták a történtek, de nyilván nem teszi közzé az érzelmeit. Azt lehetett látni, hogy rázta az öklét, és azt mondta, hogy "harcolni, harcolni, harcolni", vagyis nagyon próbálta ezt a helyzetet is kihasználni arra, hogy a kampányban betöltött szerepét erősítse.

Az is érdekes, hogy az elnököt és végül a sérülését is engedték mutatni. "Amikor a támadás történt, igyekeztek odatartani kezüket, eltakarni az elnök sebét. De aztán szándékosan mutatták, amikor dühösen nyilatkozott, pedig maradhatott volna letakarva, hogy egyáltalán ne is lássák őt és a sérülését. Minthogyha a titkosszolgálat is rájátszott volna arra, hogy ez hogyan érintette az elnököt, ezt lehetett látni. Ez nagyon komoly pszichikai hatást gyakorol a választókra" – értékelt Kis-Benedek József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója. Hozzátette: felmérésük alapján mind az érzelmi, mind a testi hűség nagyon fontos a magyarok számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×