eur:
394.99
usd:
367.8
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
időjárás jégeső meteorológia
Nyitókép: Pixabay

Jégeső rongált meg egy osztrák utasszállító gépet, hivatalos vizsgálat indult

Az Austrian Airlines gépe Mallorcáról tartott Bécs felé, amikor belerepült a zivatarcellába, és a pilóta sem tartózkodott a helyén.

Körülbelül egy hete egy Airbus A320, OE-LBM "Arlberg" lajstromjelű gép szállt le a schwechati repülőtéren, miután a pilótafülke ablakait és a gép orrát teljesen összetörték a jéggolyók - írja az autoszektor.hu.

A gép 173 utassal a fedélzetén körülbelül 6000 méteres magasságban, a stájerországi Hartberg közelében repült bele a jégesőbe. A pilóták semmit sem láttak az összetört szélvédő miatt, ezért vészhelyzetet jelentettek. A repülőben keletkezett károk ellenére a járat biztonságban landolt, senki sem sérült meg.

Azt viszont, hogy a gép miért nem kerülte meg a zivatarcellát, nem csak a légitársaság vizsgálja, hanem a szövetségi hivatal is.

Az Állambiztonsági Nyomozó Testület (SUB) vizsgálja az ügyet, ami valószínűleg azokra a közelmúltbeli állításokra is választ fog adni, amelyek szerint a repülés parancsnoka közvetlenül a jégesőbe tartó repülés előtt nem tartózkodott a gép pilótafülkében. Erről az Austrian Airlines (AUA) egyelőre nem nyilatkozott.

A légitársaság azt az állítást is tagadja, miszerint a repülést akkor felügyelő tiszt mindössze körülbelül 100 óra tapasztalattal rendelkezett. Az AUA a Heute kérdésére hétfőn azt nyilatkozta: "Mindketten nagyon tapasztaltak a szerepükben az A320-as repülőgépen töltött teljes repülési és repülési órák tekintetében. Tévesek azok a médiajelentések, amelyek szerint egy személynek csak száz órányi repülési tapasztalattal kell rendelkeznie".

A vállalat szóvivője szerint az eljárás idejére a gép személyzetét felmentik a szolgálat alól, ami jelen esetben körülbelül egy hetet fog felölelni. A repülési adatok és a kezdeti megállapítások kiértékelése után az érintett személyzetnek "összehangolt képzést vagy oktatást" kell végeznie. Ezt követően repülésoktatók támogatásával visszahelyezik őket a repülési szolgálatba.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×