eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Cavan Images/Getty Images

Reptéri sztrájkok fenyegetik az olimpiát

Elégedetlenek a párizsi repülőterek szakszervezetei, és ultimátumot fogalmaztak meg. Ha nem kapnak kedvező választ, az olimpiai alatt is beszüntetik a munkát.

Egy hónappal az olimpia kezdete előtt a Charles de Gaulle, az Orly és a Le Bourget repülőteret üzemeltető Aéroports de Paris cég szakszervezetei – CGT, CFDT, FO és UNSA – ultimátumot intéztek a menedzsmenthez, a dolgozók munkakörülményeinek javítását és plusz forrásokat követelve. Úgy ítélik meg, nagyjából ezer emberrel vannak kevesebben, mint amennyi a játékok alatt a megnövekedett légi forgalom és utasszám kiszolgálásához szükséges lenne. Az érdekképviseletek egységes és méltányos bónuszokat követelnek minden alkalmazott számára, továbbá az éjszakai és vasárnapi műszakpótlék emelését.

Az ADP vezetésének hivatalosan július 5-ig adtak időt, hogy válaszoljon a követelésekre, különben sztrájkba lépnek. A cég hivatalosan még nem reagált.

A szakszervezetek a nyomásgyakorlás részeként már most péntekre mozgósítási napot hirdettek. "Ez egy sztrájksorozat kiindulópontja lesz az olimpiai játékok alatt" figyelmeztet a CFDT. Először a repülőtér biztonságát garantáló alkalmazottakat mozgósítják.

Nem folyamatos munkabeszüntetésre készülnek a szakszervezetek, hanem

július 21-től szeptember 22-ig minden vasárnapra hirdetnének sztrájkot,

pont az olimpia és a paralimpia idejére.

A Charles de Gaulle-on és az Orlyn naponta 350 ezer utas fordul meg a nyári időszakban, és az ADP – amelyben a francia államnak 50,6 százalékos tulajdonrésze van - nem számít jelentős emelkedésre az olimpia alatt sem, ám a sportolók és delegációk fogadására különleges intézkedéseket léptetnek életbe, ehhez például bővíteni kellett az infrastruktúrát is.

A reptéri szakszervezet májusban is sztrájkoltak, de az nem okozott jelentős fennakadásokat és változásokat sem eredményezetett, más területeken, például a közszférában viszont sikerült javulást kiharcolniuk az érdekképviseleteknek.

Címlapról ajánljuk

Már Joe Biden felesége is megszólalt a férjéről

Jill Biden first lady férje folytatódó támogatására kérte a Demokrata Párt vagyonos pénzügyi donorjait a vitán nyújtott gyenge teljesítményt követően szombaton több, zárt körben rendezett találkozón.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×