eur:
396.77
usd:
370.75
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
Vlagyimir Putyin orosz elnöknek (j) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetőnek, a Koreai Munkapárt főtitkárának, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnökének találkozója a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov

Szöul bekérette az orosz nagykövetet

Az orosz diplomata zsarolásnak tartja az eljárást.

Dél-Korea pénteken bekérette Georgij Zinonjev orosz nagykövetet tiltakozásképp az ellen, hogy Oroszország és Észak-Korea pár nappal ezelőtt kölcsönös katonai támogatásról kötött megállapodást.

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongün észak-koreai vezető szerdán tartott találkozóján megegyezett, hogy amennyiben országaik közül valamelyiket támadás éri, azonnali katonai segítséget nyújtanak egymásnak. Dél-Korea határozottan elítélte az egyezményt.

Észak-Korea orosz katonai támogatása sérti Dél-Korea biztonságát és elkerülhetetlenül negatív hatással lesz Szöul és Moszkva kapcsolatára - jelentette ki Kim Honggjun dél-koreai külügyminiszter-helyettes.

Az orosz nagykövet válaszában hangoztatta, elfogadhatatlanok az Oroszországgal szembeni "zsarolási és fenyegetési kísérletek". Megjegyezte, "az Oroszország és a KNDK közötti együttműködés nem irányul harmadik országok ellen, megfelel a nemzetközi jog elveinek és normáinak, hozzájárul a béke és stabilitás megerősítéséhez a Koreai-félszigeten".

A dél-koreai külügyminiszter mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter is elítélte a megállapodást, amiért az komoly fenyegetést jelent a regionális békére és stabilitásra - közölte a szöuli külügyminiszeri iroda pénteken.

A megállapodást követően észak-koreai disszidensek egy csoportja újabb Phenjan-ellenes röplapokat szállító léggömböket küldött át a Koreai-közi határon észak felé. Ennek okán Kim Dzsongün észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong kijelentette, hogy Phenjan várhatóan újabb szemeteszsákokat szállító ballonokat fog Dél-Korea területére küldeni. Észak-Korea az utóbbi hetekben több mint ezer hasonló léggömböt juttatott át a két Koreát elválasztó határon.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×