eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtér kilövőállását nézi meg 2023. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel

Szakértő: az észak-koreai hadiipar meglódulását hozhatja a barátság Oroszországgal

24 év után először látogatott Észak-Koreába Vlagyimir Putyin orosz elnök. Csoma Mózes volt szöuli nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa szerint a találkozón megállapodás születhetett arról, hogy Oroszország nyersanyaggal és technológiával segíti az Észak-Koreai rakéta- és fegyvergyártást.

Kölcsönös egymásrautaltságról lehet, szó, ami Oroszország részéről azt mutatja, milyen helyzetbe kormányozta magát Moszkva, tulajdonképpen a gyengeség jele, Észak-Korea számára viszont egy nagy siker, hogy sikerült a szomszédos ENSZ BT atomhatalom vezetőjét Phenjanba invitálni. Oroszország rá van utalva az észak-koreai hadiipar termékeire, ezek fogyóeszközök az ukrajnai harctéren, Észak-Korea pedig egy folyamatos gazdasági, ellátási nehézségekkel küzdő ország, melynek szüksége van egy nagyhatalom támogatására, kiállására - mondta az InfoRádióban Csoma Mózes. Az egykori szöuli nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa.

Észak-Korea a kilencvenes évek eleje, a Szovjetunió összeomlása óta a kínai érdekszférába tartozik, ami Korea számára bizonyos szempontból folytogató is, mert a legnagyobb fenyegetést mindig Kína okozta. Az orosz együttműködéssel most viszont a Pekingtől való függőséget sikerült némileg diverzifikálni.

"Kim Dzsong Un nyilván favorizálta volna a kapcsolatot, inkább Oroszország volt az, amelynek nem volt prioritása az Észak-Koreával való barátság" - fogalmazott.

A szakértő emlékeztetett: a putyini Oroszország a 2010-es évek első feléig alapvetően a nyugattal igyekezett barátkozni, errefelé orientálódott. Jelen esetben a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország mozgásterének beszűküléséről van szó.

A Covid-világjárvány változásokat hozott, Észak-Korea nemcsak politikailag, hanem fizikailag is elszigetelődött, az orosz és a kínai nagykövetséget leszámítva minden diplomata elhagyta az országot,

jelenleg sincsenek európai diplomaták Phenjanban. Viszont az elmúlt négy-öt év során folyamatosan egyre komolyabb eredményeket mutatott az észak-koreai–orosz reláció, tette hozzá a volt nagykövet.

Csoma Mózes kitért rá, hogy az amerikai hírszerzés már 2022 őszén közölt olyan műholdfelvételeket, bizonyítékokat, amelyek tanúsága szerint Oroszország és Észak-Korea közös határvonalán olyan tehervonatok haladtak keresztül, amelyek vélhetően észak-koreai lőszerszállításokat hajtottak végre. A későbbiekben nyilvánosságra hoztak műholdfelvételeket, melyeken orosz teherhajók észak-koreai kikötőkből visznek feltételezhetően lőszerutánpótlást Vlagyivosztok környékére – az amerikaiak összesen 11 ezer konténernyi lőszert említettek. 2023 végén már arra vonatkozóan is mutattak be bizonyítékokat, hogy az ukrán hadszíntéren észak-koreai gyártmányú rövid- és közepes hatótávolságú rakétákat vetettek be az orosz erők.

Az elmúlt napok eseményei kapcsán az egyetemi főmunkatárs rávilágított, hogy mivel az észak-koreai hadiiparnak, rakétafejlesztésnek mindig is természetes korlátot jelentett az üzemek rossz állapota, az energia- és nyersanyaghiány, a pénzhiány, az elavult technológia,

most aggodalomra ad okot, hogy az Oroszországgal való együttműködése révén hozzájuthatnak a szükséges nyersanyaghoz, technológiához, energiahordozókhoz, esetleg pénzügyi támogatáshoz.

A volt szöuli nagykövet aláhúzta, hogy így egy ENSZ Biztonsági Tanácsban jelen lévő nagyhatalom támogatásával, asszisztenciájával, az ENSZ BT határozatainak megsértésével az észak-koreai hadiipar hatalmas felfutás előtt állhat, ezt pedig rendkívül aggasztónak nevezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×