eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtér kilövőállását nézi meg 2023. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel

Szakértő: az észak-koreai hadiipar meglódulását hozhatja a barátság Oroszországgal

24 év után először látogatott Észak-Koreába Vlagyimir Putyin orosz elnök. Csoma Mózes volt szöuli nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa szerint a találkozón megállapodás születhetett arról, hogy Oroszország nyersanyaggal és technológiával segíti az Észak-Koreai rakéta- és fegyvergyártást.

Kölcsönös egymásrautaltságról lehet, szó, ami Oroszország részéről azt mutatja, milyen helyzetbe kormányozta magát Moszkva, tulajdonképpen a gyengeség jele, Észak-Korea számára viszont egy nagy siker, hogy sikerült a szomszédos ENSZ BT atomhatalom vezetőjét Phenjanba invitálni. Oroszország rá van utalva az észak-koreai hadiipar termékeire, ezek fogyóeszközök az ukrajnai harctéren, Észak-Korea pedig egy folyamatos gazdasági, ellátási nehézségekkel küzdő ország, melynek szüksége van egy nagyhatalom támogatására, kiállására - mondta az InfoRádióban Csoma Mózes. Az egykori szöuli nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa.

Észak-Korea a kilencvenes évek eleje, a Szovjetunió összeomlása óta a kínai érdekszférába tartozik, ami Korea számára bizonyos szempontból folytogató is, mert a legnagyobb fenyegetést mindig Kína okozta. Az orosz együttműködéssel most viszont a Pekingtől való függőséget sikerült némileg diverzifikálni.

"Kim Dzsong Un nyilván favorizálta volna a kapcsolatot, inkább Oroszország volt az, amelynek nem volt prioritása az Észak-Koreával való barátság" - fogalmazott.

A szakértő emlékeztetett: a putyini Oroszország a 2010-es évek első feléig alapvetően a nyugattal igyekezett barátkozni, errefelé orientálódott. Jelen esetben a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország mozgásterének beszűküléséről van szó.

A Covid-világjárvány változásokat hozott, Észak-Korea nemcsak politikailag, hanem fizikailag is elszigetelődött, az orosz és a kínai nagykövetséget leszámítva minden diplomata elhagyta az országot,

jelenleg sincsenek európai diplomaták Phenjanban. Viszont az elmúlt négy-öt év során folyamatosan egyre komolyabb eredményeket mutatott az észak-koreai–orosz reláció, tette hozzá a volt nagykövet.

Csoma Mózes kitért rá, hogy az amerikai hírszerzés már 2022 őszén közölt olyan műholdfelvételeket, bizonyítékokat, amelyek tanúsága szerint Oroszország és Észak-Korea közös határvonalán olyan tehervonatok haladtak keresztül, amelyek vélhetően észak-koreai lőszerszállításokat hajtottak végre. A későbbiekben nyilvánosságra hoztak műholdfelvételeket, melyeken orosz teherhajók észak-koreai kikötőkből visznek feltételezhetően lőszerutánpótlást Vlagyivosztok környékére – az amerikaiak összesen 11 ezer konténernyi lőszert említettek. 2023 végén már arra vonatkozóan is mutattak be bizonyítékokat, hogy az ukrán hadszíntéren észak-koreai gyártmányú rövid- és közepes hatótávolságú rakétákat vetettek be az orosz erők.

Az elmúlt napok eseményei kapcsán az egyetemi főmunkatárs rávilágított, hogy mivel az észak-koreai hadiiparnak, rakétafejlesztésnek mindig is természetes korlátot jelentett az üzemek rossz állapota, az energia- és nyersanyaghiány, a pénzhiány, az elavult technológia,

most aggodalomra ad okot, hogy az Oroszországgal való együttműködése révén hozzájuthatnak a szükséges nyersanyaghoz, technológiához, energiahordozókhoz, esetleg pénzügyi támogatáshoz.

A volt szöuli nagykövet aláhúzta, hogy így egy ENSZ Biztonsági Tanácsban jelen lévő nagyhatalom támogatásával, asszisztenciájával, az ENSZ BT határozatainak megsértésével az észak-koreai hadiipar hatalmas felfutás előtt állhat, ezt pedig rendkívül aggasztónak nevezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×