eur:
396.48
usd:
371.13
bux:
70851.87
2024. június 26. szerda János, Pál
Izraeli légicsapás füstje gomolyog a Gázai övezet déli részében levő Rafah felett 2024. május 24-én. A Nemzetközi Bíróság (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság által Izraellel szemben népirtás vádjával indított keresete nyomán 2024. május 24-én felszólította Izraelt, hogy azonnal állítsa le katonai offenzíváját Rafah városa ellen és vonuljon ki a területről a palesztin lakosságra leselkedő további kockázatok elkerülése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

A palesztinok szerint az izraeli hadsereg folyamatosan támadja őket

Az izraeli hadsereg (IDF) ismét halálos áldozatokkal járó támadássorozatot intézett a Gázai övezet több térsége ellen, továbbá razziát tartott Ciszjordánia több városában, ahol két fiatal férfit lelőttek - jelentette a Wafa palesztin hírügynökség.

A Gázai övezet északi részén lévő Gázavárosban lakóépületet ért légicsapás, amelyben ketten meghaltak és többen megsebesültek. Tüzérségi támadás érte továbbá a város több más körzetét.

Tüzérségi támadást jelentettek Rafah több, északi körzetéből is, az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni.

Az övezet középső részén lévő Deír el-Balahból légitámadásról számoltak be.

Izraeli katonák razziáztak a Ciszjordánia északnyugati részén lévő al-Faraa menekülttáborban, valamint Túl-Karm város egyik külső körzetében is, a hadsereg által terrorellenesnek minősített műveletnek két palesztin halálos áldozata van, többen megsebesültek - derült ki a Wafa palesztin egészségügyi forrásokra hivatkozó jelentéséből.

Az IDF közleménye szerint a razziák során robbanószerkezeteket foglaltak le. A gázai háború októberi kezdete óta a hírügynökség adatai szerint 533 palesztint öltek meg Ciszjordániában - beleértve Jeruzsálemet is -, több mint 5200-an pedig megsebesültek.

Mindeközben Cindy McCain, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) vezetője vasárnap bejelentette, felfüggesztik a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyek kiosztását az amerikaiak által felépített tengerparti móló közelében; a döntést az IDF szombati, túszszabadító műveletével indokolta, kiemelve, hogy a WFP aggódik munkatársai biztonságáért.

A hadsereg a gázai Nuszeirát menekülttáborban végrehajtott akciója során több izraeli túszt kiszabadított,

ám a műveletnek legkevesebb 274 palesztin halottja és mintegy 700 sebesültje volt, továbbá, mint azt McCain bejelentette, rakétatámadás érte a WFP két raktárát, egyik dolgozója pedig szintén megsebesült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×