eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
The Arc de Triomphe is a monument, located at Charles de Gaulle square, at the meeting of the avenues Charles de Gaulle and the Champs-Élysées in Paris, built to commemorate the military victories of Napoleon Bonaparte, who ordered its construction in 1806.The monumental building opened in 1836, holds, recorded the names of 128 generals and 558 battles.In its base-stands the Tomb of the Unknown Soldier from 1920.
Nyitókép: Fred Matos/Getty Images

Ez nem elírás: jön az óránkénti 7000 forintos parkolás

Az intézkedések a nagyobb tömegű járműveket érintik, az indoklás szerint főként a batár SUV-k miatt kellett meghozni a döntést. A párizsi városi tanács ugyanis közölte: az egyre nehezebb autók nemcsak környezetszennyezők, hanem közlekedésbiztonsági kockázatot is jelentenek.

A párizsi városi tanács a korábbi népszavazás eredményét jóváhagyva elfogadta azt az intézkedést, amely alapján 2024. október elsejétől az 1,6 tonnánál nagyobb tömegű belső égésű motoros vagy hibrid járművek és a két tonnánál nagyobb tömegű elektromos járművek után megemelt óradíjat kell fizetni a francia fővárosban. Ennek értelmében a normál díj háromszorosát kell kifizetniük a túl nehéznek ítélt autók tulajdonosainak – írja a hvg.hu a Le Figaro beszámolója alapján.

Az új szabályozás szerint Párizs belvárosában az alábbi változások lépnek életbe:

  • az 1,6 tonnánál nehezebb belső égésű motoros vagy hibrid járművek, illetve a két tonnánál nehezebb elektromos járművek esetében az első két óra parkolási díja 18 euró (6973 forint) lesz.
  • a többi autó számára az első két óra parkolási díja 6 euró (2324 forint) lesz.

A külső kerületekben pedig:

  • az 1,6 tonnánál nehezebb belső égésű motoros vagy hibrid járművek, illetve a két tonnánál nehezebb elektromos járművek esetében az óradíjat 12 euróban (4650 forintban) állapították meg.
  • a többi autó esetében az óradíj 4 euró (1550 forint) lesz.

Ez azt jelenti, hogy egy központi kerületben hat órán át egyhuzamban parkolni akár 225 euróba (87 ezer forint) is kerülhet októbertől, míg a külső kerületekben 150 euróba (58 ezer forintba).

Az új szabályok azonban nem vonatkoznak azokra, akiknek lakossági parkolási engedélyük van az adott területre, ők mentesülnek a megemelt díjak alól.

A városi tanács azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt három évtizedben átlagosan csaknem 250 kilogrammal nehezebbek lettek a járművek, és az egyre nagyobb tömegű autók nemcsak a környezetet terhelik még inkább, hanem közlekedésbiztonsági kockázatot is jelentenek. Az autók nagyobb tömege ugyanis növeli az ütközések súlyosságát és a fékutat, ami komoly biztonsági aggályokat vet fel a város zsúfolt útjain.

A hvg.hu azt írja, bár kifejezetten a batár SUV-k miatt vezetik be az új intézkedéseket Párizsban, a legtöbb olyan nagyobb autó is érintett lehet, amely kevésbé környezetszennyező. Az ellenzők szerint a szabályozás nem veszi figyelembe a hibrid és elektromos járművek környezeti előnyeit: például egy Peugeot 3008 Puretech 180 lóerős változata – amely 1429 kilogrammos és benzinmotorral üzemel – 6 eurót fog fizetni óránként a központi kerületekben, miközben a hibrid verzió azonos teljesítménnyel, de 1,6 tonnánál nagyobb tömeggel 18 eurót fizethet óránként, pedig akár 50 kilométert is elmegy villannyal. Ez arra utal, hogy az intézkedés büntetheti azokat a járműveket is, melyek nem annyira károsítják a környezetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×