eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pexels

Büntetőjogi szigor lesz a válasz a német politikusokat ért támadásokra

Rendkívüli felzúdulást váltottak ki Németországban az elmúlt napokban politikusok és kampánymunkások ellen végrehajtott támadások. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter tizenhat tartományi kollégájának válságtanácskozását kezdeményezte.

A múlt heti támadások első áldozata a szászországi Drezdában a szociáldemokrata Matthias Ecke volt, akit egy négytagú banda brutálisan megvert. A politikus súlyos sérüléseket szenvedett, és műtétre szorult. Egy 17 éves támadót rögtön őrizetbe vettek, három feltételezett elkövetőt pedig később azonosítottak. A tartományi rendőrség szerint mindnyájan a "szélsőjobboldali spektrumhoz" tartoztak.

Nem sokkal korábban szintén Drezdában egy ugyancsak négyfős csoport egy zöldpárti kampánymunkásra támadt rá, aki könnyebb sérüléseket szenvedett. Az európai parlamenti választási kampány során ezt megelőzően is több erőszakos cselekmény történt, amelyek ugyancsak politikusok ellen irányultak. Essenben például a múlt hét közepén egy rendezvény után két, ugyancsak zöldpárti képviselőre támadtak rá. Nordhorn városában pedig az Alternatíva Németországnak (AfD) párt egyik politikusát verték meg egy információs standnál.

A történtek nyomán kezdeményezte Nancy Faeser a tartományi belügyminiszterek rendkívüli tanácskozását. A miniszterek már előzetesen egyetértettek abban, hogy politikai reagálásra és mindenekelőtt összefogásra van szükség.

Szászország tartomány kereszténydemokrata belügyminisztere javasolta, hogy az eddiginél szigorúbban büntessék a választott képviselők elleni támadásokat. Indítványozta azt is, hogy a rendőrségnek a jövőben az ilyen jellegű támadások megakadályozása érdekében az eddiginél nagyobb támogatást nyújtsanak. Armin Schuster állást foglalt amellett, hogy

a politikusokat, a választott tisztségviselőket és az önkénteseket ért támadásokat a büntető törvénykönyvben külön bűncselekményként rögzítsék.

Értesülések szerint mindez már szerepel a német parlament "felsőháza", a tartományi képviselőkből álló Szövetségi Tanács, mert a Bundesrat kezdeményezte, hogy szigorítsák a politikusok és a választási alkalmazottak elleni támadások büntetését.

A CDU/CSU ellenzéki konzervatív pártszövetség, valamint a kormánykoalíciós Zöldek Pártja előzetesen felhívást intézett a belügyminiszteri konferenciához, hogy tűzzék napirendre a választási kampányokban közreműködők jobb rendőrségi védelmét. A javaslat szerint nem csupán a rendezvényeket, hanem a választási plakátok kihelyezését is egyeztetni kellene a rendőrséggel. A Zöldek Pártja parlamenti csoportjának ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a belügyminiszteri konferencián konkrét megállapodásokra van szükség.

A Német Városok Szövetsége ugyancsak külön nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a politikusok, illetve a rendezvények védelme érdekében szükség van a büntetőjog szigorítására. A szövetség elnöke a Funke médiacsoportnak nyilatkozva állást foglalt amellett, hogy az esetleges fenyegetéseket is bűncselekménynek minősítsék.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×