eur:
387.05
usd:
356.02
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál
Nyitókép: Pixabay

Több mint negyedéve terjedhetett a madárinfluenza az amerikai szarvasmarhák között, mire azonosították az első esetet

Egy friss tanulmány szerint azért terjedt el ennyire a betegség az Egyesült Államokban, mert államok között mozgatták a fertőzött haszonállatokat. Bizonyítottan jelenleg kilenc amerikai állam szarvasmarha-populációját érinti a járvány.

Egy kutatás szerint már legalább négy hónapja terjedhetett a madárinfluenza az amerikai szarvasmarhák között, amikor felismerték az első esetet. A járvány kilenc amerikai állam szarvasmarha-populációját érinti – írja a Telex a Reuters beszámolója alapján.

Az első H5N1 vírusfertőzésről még március 25-én adtak hírt Texasból, ekkor érkezett jelentés arról is, hogy ember fertőződött meg a vírussal ugyanitt – ez volt az első emlősről emberre terjedő eset. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint vadon élő madaraktól kaphatták el a szarvasmarhák a vírust. A mostani kutatás azt valószínűsíti, hogy

a betegség azért terjedt el ennyire, mert államok között mozgatták a fertőzött haszonállatokat.

A szakértők úgy vélik, 2023 végén terjedhetett át a vírus a madarakról a szarvasmarhákra. Az Arizonai Egyetem tanulmánya kitér arra is, hogy helyi állatorvosok megfigyelése alapján a tejelő szarvasmarháknak január elején váratlanul csökkent a tejtermelése, megváltozott a tej minősége, valamint csökkent a takarmányfogyasztás is. A szakemberek

egy texasi tejüzemben tenyésztett tehenek tejéből és orrváladékából azonosították az A típusú influenzavírust, amelyhez a madárinfluenza is tartozik.

Amikor sikerült regisztrálni a fertőzéseket, a helyi járványok már kezelhetetlenné váltak, ami miatt a tanulmány szerzői szerint komoly felelősség terheli az agrártárcát, amely nem közölt részleteket azokról az adatokról, amelyek lehetővé tették volna a kutatók számára, hogy nyomon kövessék a vírus fejlődését.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×