eur:
390.92
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Védőruhás dolgozók rakodógép mellett a kacsatelepen, Létavértesen 2020. január 15-én. Megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen a kacsatelep felszámolása, mivel madárinfluenza, az emberre nem veszélyes, H5N8 vírustörzsével fertőzött baromfiállományt találtak itt, mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Már az Európai Bizottság is megszólalt az új, fenyegető vírus ügyében

Nem kell tartani Európában attól, hogy emberre átterjedjen a madárinfluenza.

Az emberek fertőzésének kockázata továbbra is alacsony, az EU biológiai biztonsága és az ezzel kapcsolatos felügyelet magas szintű, de maradnia kell a fokozott éberségnek – közölte az Európai Bizottság annak kapcsán, hogy április elején világszerte aggodalmat keltett a hír, miszerint az Egyesült Államokban egy személy magas patogenitású madárinfluenza vírusra (H5N1) lett pozitív, amelyet fertőzött tejelő szarvasmarhák között kapott el – írja az economx.hu.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint ez volt a kórokozó második, emberre átterjedt esete az USA-ban, miután egy coloradói személy korábban már elkapta a betegséget, fertőzött baromfik között.

Angeliki Melidou, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) légúti vírusokkal foglalkozó fő szakértője azt mondta, a madárinfluenza-vírussal való fertőzés kockázata jelenleg alacsony a lakosság körében, és azoknál is alacsony vagy közepes, akik foglalkozásuk miatt fertőzött állatoknak vannak kitéve. Nem valószínű, hogy a vírus emberek között is elterjedhet – emelte ki, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államokban történt eset sem változtat ezen az értékelésen.

Az ECDC és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a múlt héten új jelentést tett közzé a madárinfluenza okozta influenzajárvány eddig ismert természetéről. Ebben megállapítják, hogy csaknem három évtizednyi emberi expozíció után a vírus „nem szerezte meg azokat a mutációkat”, amelyek ahhoz szükségesek, hogy légi úton átterjedjen az emberekre. Ráadásul a madarakban észlelt vírusok összesített száma az előző évekhez képest csökken.

Azt is megállapítja a jelentés, hogy ha a madárinfluenza-vírusok képesek lesznek emberek között is terjedni, akkor az nagymértékű járványt okozhat, tekintettel az emberek naiv immunállapotára a H5 vírusokkal szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×