eur:
392.35
usd:
361.6
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
fotó: cottonbro studio: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/feny-ferfi-szeretet-fal-3693039/
Nyitókép: Fotó: cottonbro studio: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/feny-ferfi-szeretet-fal-3693039/

Súlyos börtönt kapnak a homoszexuálisok Irakban

Irakban a jövőben tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik a homoszexualitást egy szombat este elfogadott törvénymódosítás értelmében.

Az iraki parlament a prostitúcióról szóló törvény módosításával tíztől tizenöt évig terjedő börtönnel rendelte büntetni a kölcsönös belegyezésen alapuló homoszexuális kapcsolatokat. A jogszabály értelmében az pedig, aki ilyen cselekedeteket "bármilyen formában ösztönöz", legalább hét évi szabadságvesztésre, illetve átszámítva csaknem négymillió forint pénzbüntetésre számíthat. Irakban ezenfelül betiltják "a homoszexualitást támogató" szervezetek tevékenységét is.

A törvénymódosítás egy korábbi változata egyenesen halálbüntetést helyezett kilátásba az azonos neműek szexuális érintkezése esetére.

Mohszen al-Mandalaui ügyvivő parlamenti elnök azt mondta a törvénymódosítással kapcsolatban: fontos lépésről van szó "a társadalom erkölcsi értékrendjének védelmében".

További célként említette a házelnök a gyermekek védelmét "az erkölcsi romlástól és a homoszexualitástól".

Irakban korábban az azonos neműek szexuális érintkezése kifejezetten nem volt büntetendő, a hatóságok azonban a gyakran homályosan megfogalmazott erkölcsi törvényeket használták fel arra, hogy büntetőjogi eszközökkel lépjenek fel az LMBT-közösség tagjaival szemben.

Jogvédők már a törvénymódosítás tavaly augusztusi beterjesztésekor kifogásolták a szexuális kisebbségekkel szembeni "ellenséges retorikát", valamint az emberi jogi szervezetek elnyomását az arab országban.

"Olyan világban élünk, amelyben bűncselekmény, ha valaki önmaga akar lenni" - írta reagálásában a még működő, IraQueer nevű LMBT-szervezet.

"Ennek a törvénynek az elfogadása sokak életét teszi tönkre most és a jövőben is. A kormány fiatal irakiakat fog üldözni, jogalap nélkül veti őket börtönbe, vagy még súlyosabb lesz a sorsuk" - tette hozzá az IraQueer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×