eur:
395.96
usd:
369.18
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Pixabay

Új szabályozást vezet be az EU a pazarlás ellen, mégpedig a javítást

A frissen elfogadott irányelv szerint a gyártóknak kötelességük lesz mindent megtenni azért, hogy a fogyasztók kidobás helyett először is megjavíttassák termékeiket.

A fenntartható fogyasztás irányába tett jelentős lépésként az Európai Parlament elfogadta a "javításhoz való jog" irányelvét, amelynek célja a hulladék csökkentése és a szervizelési alágazat megerősítése - írja a Portfolio. Az új, elsöprő többséggel elfogadott szabályok tisztázzák a gyártók javítási kötelezettségeit, a fogyasztókat pedig arra ösztönzik, hogy kidobás helyett javítással hosszabbítsák meg termékeik életciklusát.

Az új irányelv értelmében a gyártóknak időben és költséghatékonyan kell javítási szolgáltatásokat nyújtaniuk, még a törvényes garanciaidő lejárta után is. Ezen felül jobb hozzáférést kell biztosítaniuk a fogyasztóknak a pótalkatrészekhez, szerszámokhoz és javítási információkhoz.

A jótállás keretében javított árukra a törvényes garancia további egy évvel meghosszabbodik, ami még inkább arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy a javítást válasszák a csere helyett

- áll az EP sajtóközleményében.

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a javítási folyamat, létrehoznak egy európai platformot, amely segíti a fogyasztókat megtalálni a helyi javítóműhelyeket, a felújított termékek eladóit, a hibás termékek vásárlóit, és a közösség által vezetett javítási kezdeményezéseket. A gyártók számára pedig megtiltja az olyan szerződéses záradékok alkalmazását, hardver- vagy szoftvertechnikákat, amelyek akadályozzák a javítást.

Mint írják, minden tagállam számára kötelező lesz legalább egy, a javítást elősegítő intézkedést végrehajtani, például javítási utalványokat, pénzeszközöket, tájékoztató kampányokat, javítási tanfolyamokat vagy a közösségi vezetésű javítóhelyek támogatását.

Az elképzelés szerint az új szabályozás várhatóan 4,8 milliárd eurónyi beruházást és növekedést hoz az unión belül, mindeközben csökkenti a hulladéktermelést és az erőforrás-felhasználást.

Az előadó, René Repasi úgy üdvözölte a jogszabályt, mint jelentős eredményt a fogyasztóknak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben való szerepvállalása terén - írja a lap. Az Európai Unió Tanács általi hivatalos jóváhagyást és az EU Hivatalos Lapjában való közzétételt követően a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz arra, hogy az irányelvet átültessék nemzeti jogrendszerükbe.

Az irányelv kiegészíti a környezetbarát tervezésről és a fogyasztóknak a zöld átálláshoz való hozzájárulásáról szóló egyéb új uniós szabályokat, és közvetlenül reagál az Európa jövőjéről szóló konferencián megfogalmazott polgári igényekre.

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×