eur:
389.34
usd:
361.61
bux:
68034.28
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Új szabályozást vezet be az EU a pazarlás ellen, mégpedig a javítást

A frissen elfogadott irányelv szerint a gyártóknak kötelességük lesz mindent megtenni azért, hogy a fogyasztók kidobás helyett először is megjavíttassák termékeiket.

A fenntartható fogyasztás irányába tett jelentős lépésként az Európai Parlament elfogadta a "javításhoz való jog" irányelvét, amelynek célja a hulladék csökkentése és a szervizelési alágazat megerősítése - írja a Portfolio. Az új, elsöprő többséggel elfogadott szabályok tisztázzák a gyártók javítási kötelezettségeit, a fogyasztókat pedig arra ösztönzik, hogy kidobás helyett javítással hosszabbítsák meg termékeik életciklusát.

Az új irányelv értelmében a gyártóknak időben és költséghatékonyan kell javítási szolgáltatásokat nyújtaniuk, még a törvényes garanciaidő lejárta után is. Ezen felül jobb hozzáférést kell biztosítaniuk a fogyasztóknak a pótalkatrészekhez, szerszámokhoz és javítási információkhoz.

A jótállás keretében javított árukra a törvényes garancia további egy évvel meghosszabbodik, ami még inkább arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy a javítást válasszák a csere helyett

- áll az EP sajtóközleményében.

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a javítási folyamat, létrehoznak egy európai platformot, amely segíti a fogyasztókat megtalálni a helyi javítóműhelyeket, a felújított termékek eladóit, a hibás termékek vásárlóit, és a közösség által vezetett javítási kezdeményezéseket. A gyártók számára pedig megtiltja az olyan szerződéses záradékok alkalmazását, hardver- vagy szoftvertechnikákat, amelyek akadályozzák a javítást.

Mint írják, minden tagállam számára kötelező lesz legalább egy, a javítást elősegítő intézkedést végrehajtani, például javítási utalványokat, pénzeszközöket, tájékoztató kampányokat, javítási tanfolyamokat vagy a közösségi vezetésű javítóhelyek támogatását.

Az elképzelés szerint az új szabályozás várhatóan 4,8 milliárd eurónyi beruházást és növekedést hoz az unión belül, mindeközben csökkenti a hulladéktermelést és az erőforrás-felhasználást.

Az előadó, René Repasi úgy üdvözölte a jogszabályt, mint jelentős eredményt a fogyasztóknak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben való szerepvállalása terén - írja a lap. Az Európai Unió Tanács általi hivatalos jóváhagyást és az EU Hivatalos Lapjában való közzétételt követően a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz arra, hogy az irányelvet átültessék nemzeti jogrendszerükbe.

Az irányelv kiegészíti a környezetbarát tervezésről és a fogyasztóknak a zöld átálláshoz való hozzájárulásáról szóló egyéb új uniós szabályokat, és közvetlenül reagál az Európa jövőjéről szóló konferencián megfogalmazott polgári igényekre.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×