eur:
385.36
usd:
355.06
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Rendőrök Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnök férjének uddingstoni otthonánál 2023. április 5-én. A rendőrség tájékoztatása szerint az 58 éves Peter Murrellt a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) finanszírozásának ügyében folyó vizsgálat keretében vették őrizetbe, és jelenleg vizsgálati fogságban tartják.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Andrew Milligan

Ismét őrizetbe vették Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnök férjét

Murrell ellen kihallgatása után vádat emeltek sikkasztáshoz kötődő gyanú alapján.

Ismét őrizetbe vette csütörtökön a rendőrség Peter Murrellt, Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnök férjét a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) finanszírozásának ügyében folyó vizsgálat keretében. Murrell ellen kihallgatása után vádat emeltek sikkasztáshoz kötődő gyanú alapján.

Az 59 éves Murrellt, aki korábban az SNP pártigazgatója volt, tavaly áprilisban is őrizetbe vették a pártfinanszírozási ügyben folyó nyomozás keretében, és egy ideig gyanúsítottként vizsgálati fogságban tartották, de utána vádemelés nélkül elengedték.

Két hónappal később, tavaly júniusban Nicola Sturgeont is őrizetbe vették. A volt skót kormányfőt néhány órával később, szintén vádemelés nélkül szabadlábra helyezték, de a rendőrség mindkét esetben közölte, hogy a vizsgálat folytatódik.

Nicola Sturgeon tavaly februárban teljesen váratlanul bejelentette, hogy lemond az SNP vezetői tisztségéről és a skót miniszterelnöki posztról.

Akkori indoklásában több okot is felsorolt - köztük elsősorban azt, hogy megítélése szerint túlságosan "polarizált" vélemények alakultak ki róla a választók körében -, de azt nem említette, hogy lemondásának köze lenne a Skót Nemzeti Párt finanszírozása ügyében folyó vizsgálathoz.

A vizsgálat 2021-ben indult, miután bejelentés érkezett a hatóságokhoz 667 ezer font (307 millió forint) adomány ügyében, amelyet az SNP hivatalosan az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírását célzó kampány finanszírozására gyűjtött. A párt számláin 2019 végén azonban csak 97 ezer font volt, és a teljes nettó pénzügyi eszközállomány sem haladta meg sokkal a 272 ezer fontot.

Peter Murrellt csütörtöki őrizetbe vétele után kihallgatták, és a Police Scotland az este kiadott újabb közlemény megfogalmazása szerint a Skót Nemzeti Párt vagyonának elsikkasztásához kötődő gyanú alapján vádat emelt ellene. Murrellt ezután szabadon engedték.

A rendőrség közölte azt is, hogy az ügyben jelentést küld a legfőbb skót vádhatóságnak (Crown Office and Procurator Fiscal Service, COPFS).

Skóciában a COPFS hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy kiemelt jelentőségű ügyekben megalapozott-e a rendőrségi vádemelés.

Az SNP elsődleges politikai programja Skócia függetlenné válása. Erről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×