eur:
388.58
usd:
360.99
bux:
68559.7
2024. május 7. kedd Gizella
A brit királyi haditengerészet HMS Diamond irányított rakétás, légvédelmi rombolója. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Gyémánt a siralom kapujában – így vadászik a brit flotta ékköve a húszi lázadók rakétáira

A vörös-tengeri hajózás biztonságára vigyázó nemzetközi kötelékben részt vesz a brit királyi haditengerészet egyik rombolója, az HMS Diamond is.

A BBC forgatócsoportja elkísérte az egyik vörös-tengeri bevetésére a brit királyi haditengerészet HMS Diamond (Gyémánt) rombolóját. A Type 45 osztályú hajót 2011-ben állították szolgálatba és a brit hadiflotta legmodernebb, irányított rakétás, légvédelmi egysége. Ennek megfelelően az elsődleges feladata a többi hajó oltalmazása az ellenséges drónok, rakéták, repülőgépek és helikopterek támadásai ellen. Ezért is esett a választás erre a hajóra, amikor Nagy-Britannia csatlakozott ahhoz a nemzetközi koalícióhoz, amely – az Egyesült Államok vezetésével – a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás biztonságát akarja szavatolni.

Az Ázsia és Európa közti legfontosabb szállítási útvonal Jemen partjai mentén is vezet, és itt az iráni támogatást élvező húszi fegyveresek rendszeresen támadják a szállítóhajókat. Ezért több kereskedelmi cég kénytelen volt az Afrikát megkerülő utat választani, így viszont jócskán megnőtt a szállítási ideje és ezzel a fuvarköltségek is emelkedtek. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy az már súlyos gazdasági gondokat okoz Európában és az Egyesült Államokban.

A nemzetközi haditengerészeti különítmény feladata a húszik által indított rakéták és drónok elfogása, még az előtt, hogy kárt tehetnének bármelyik, a környéken haladó hajóban. Az HMS Diamond tengerészei is, amint a hadműveleti zónába ért a romboló, tűzálló overallra cserélték elegáns sötétkék egyenruhájukat, felvették a sajátos kinézetű fehér lángálló csuklyáikat és a hosszú szárú kesztyűiket. Egy, a hajót ért találat esetén ezek hivatottak megóvni a tengerészek arcát, nyakát és kezét a szétrepülő szikráktól, felcsapó lángoktól.

Brit haditengerészek jellegzetes, lángálló csuklyában és kesztyűben. Forrás: Royal Navy
Brit haditengerészek jellegzetes, lángálló csuklyában és kesztyűben. Forrás: Royal Navy

A hajót is teljes harckészültségbe helyezték: lezárták a fedélzetre vezető nyílásokat, kikapcsolták a navigációs fényeket és a belső világítást halvány vörös színű fény váltotta fel. A brit médiacég munkatársai a hajó belsejében, az irányító teremben figyelték az eseményeket. Ez a romboló idegközpontja, ide futnak be a nagy teljesítményű felderítőradarok és más érzékelők adatai, amiket aztán egy rendkívül fejlett, számítógépes rendszer elemez és a fenyegetettség nagyságától függően rangsorol. Ennek alapján dönt a hadműveleti tiszt arról, hogy kell-e reagálniuk, és ha igen, akkor mivel.

Az elsődleges fegyverzetet a Sea Viper rendszer alkotja. Ennek egyik legfontosabb eleme a SAPMSON fázisvezérelt radar. Erről már hiányzik a jellegzetes, körbeforgó tányérantenna, mivel a rádióhullámokat elektronikusan térítik el. Miután felderítették a célpontokat, az Aster 15, illetve az Aster 30 típusú rakétákkal semmisítik meg azokat.

Légvédelmi rakéta indul az HMS Diamond fedélzetéről. Forrás: Wikipédia
Légvédelmi rakéta indul az HMS Diamond fedélzetéről. Forrás: Wikipédia

Az előbbi a kisebb, 2-30 kilométer hatótávolságú, míg a másik 3-120 kilométerre lévő célokat támadhat. A függőleges silókból induló Asterek már képesek ballisztikus rakéták is lelőni. A fegyverrendszer próbái során egyszerre több irányból is indítottak támadó rakétákat, amelyek mindegyikét megsemmisítette a Sea Viper.

Ellenben a rakéták elég drágák, darabjuk egymillió fontba (456 millió forint) kerül. Ezért is - illetve azért, hogy a rakét védelmen esetleg átcsúszó támadóknak még esélyük se legyen -, a Type 45 osztályú rombolókat számos csöves tűzfegyverrel szerelték fel.

Phalanx lokátor vezérlésű gépágyú tüzelés közben. Forrás: Wikipédia
Phalanx lokátor vezérlésű gépágyú tüzelés közben. Forrás: Wikipédia

A hajón van két Phalanx típusú, lokátorvezérlésű gépágyú, illetve ugyancsak két 30 mm-es gépágyú, amelyeket a vezérlőteremből távirányítással lehet működtetni. Emellett két forgócsövű könnyű géppuskát, illetve hat géppuskát is rendszeresítettek a romboló fedélzetén. A Phalanx rendszer 20 mm-es ágyúja hatcsövű, amelyeket egy elektromos motor forgat, így elképesztő tűzgyorsaságra képes. Ha kell, szó szerint golyózáport tud zúdítani a hajó felé közeledő drónokra, rakétákra vagy bármilyen légijárműre.

Ez a képesség most élesben is vizsgázhatott a Báb el-Mandeb tengerszorosban. A hely neve arabul azt jelenti: „a siralom kapuja”, ami veszélyes hajózhatóságára utal. Mostanában azonban nem a veszélyes tengeráramlások, zátonyok és a szeszélyes időjárás, hanem a jemeni lázadók jelentik a legnagyobb kockázatot. A BBC munkatársai sem maradtak ki a harci eseményekből az HMS Diamond fedélzetén.

Az Arab-félsziget és Afrika közötti Báb el-Mandeb tengerszoros, mely a Vörös-tengert köti össze az Ádeni-öböllel, illetve az Indiai-óceánnal. Forrás: Wikipédia
Az Arab-félsziget és Afrika közötti Báb el-Mandeb tengerszoros, mely a Vörös-tengert köti össze az Ádeni-öböllel, illetve az Indiai-óceánnal. Forrás: Wikipédia

Miután elhangzott a "Tűzgolyó" figyelmeztetés, a hajó harci üzemmódba kapcsolt. "Ez a kód a rakétaindítást jelzi. Ezután nagyjából két percünk van arra, hogy eldöntsük, jelent-e veszélyt ránk vagy a kíséretünkben lévő hajók közül bármelyikre" – nyilatkozott Marty Harris korvettkapitány, az ügyeletes tiszt. Majd elhangzott a "Légiveszély, közeledő rakéta" figyelmeztetés, de hamarosan kiderült, hogy a rakéta olyan irányba repül, amely nem fenyegeti sem az HMS Diamondot, sem a közelében lévő többi hajót. Harris korvett kapitány lefújta a riadót, és a tengerészek kibújhattak a lángálló csuklyákból.

Mint mesélte, nem minden riasztás ilyen. Bár rakétát még nem kellett lelőniük, de drónból már kilencet is leszedtek. Ezek közül hetet egyetlen januári éjszaka tettek ártalmatlanná. A győzelem jeleként kilenc drón sziluettjét festették fel a parancsnoki híd oldalára.

Győzelmi jelek az HMS Diamond parancsnoki hídján. Forrás: Royal Navy
Győzelmi jelek az HMS Diamond parancsnoki hídján. Forrás: Royal Navy

A csatáról az egyik, akkor szolgálatban lévő, 22 éves tengerészaltiszt részletesen mesélt a BBC-nek. Erin Graham azt mondta: 18 drón támadt rájuk, kötelékben. Közülük hatot a Sea Viper rakétái semmisítettek meg, egyet pedig távvezérlésű, 30 mm-es gépágyúval lőttek le. Szerinte egy ilyen helyzetből csak akkor nem lesz baj, ha sikerül higgadtnak, összeszedettnek maradni és mindent úgy tenni, ahogy azt a kiképzések alkalmával begyakorolták.

Az HMS Diamond és a nemzetközi kötelék többi hajója azonban nemcsak passzív védelmi szerepet tölt be az Ádeni-öbölben és a Vörös-tengeren. Folyamatosan ellenőrzik a Jemen partjaihoz közelítő kisebb hajókat, főleg ha azok iráni zászló alatt haladnak. A húsziknak ugyanis ezek szállítják Iránból a legtöbb fegyvert és lőszert. Ilyen járműből pedig naponta több száz is megfordul azon a környéken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×