eur:
389.32
usd:
359.15
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Az amerikai légierő három C-130 katonai szállítógépei élelmiszer-szállítmányokat dobnak le Gáza felett 2024. március 2-án. Joe Biden amerikai elnök előző nap bejelentette, hogy Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy segítséget küldjön a palesztinok lakta térségbe. Két nappal korábban Gázavárosban segélyosztás közben 115 ember halt meg, és több százan megsebesültek a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint.
Nyitókép: MTI/AP/Mohammed Hajjar

Sokan tengerbe fulladtak Gázában egy légi úton érkező segélyszállítmány miatt

Volt aki a vízbe zuhanó csomagok után ugrott, mást agyonnyomtak a parton.

Iszmáil esz-Szavarka, a Hamász iszlamista terrorszervezet.sajtóirodájának vezetője elmondta, 12-en a tengerbe hulló csomagok után vettették magukat a vízbe, de megfulladtak, többeket pedig a szárazföldön landolt segélycsomagok körül kialakult tülekedésben nyomtak agyon. A Hamász egyúttal a légi úton történő segélyszállítás leállítását és szárazföldi útvonalak azonnali megnyitását sürgette a humanitárius segélyek célba juttatása érdekében.

Iszmáil esz-Szavarka kiemelte, hogy már többször figyelmeztették a segíteni szándékozó országokat a légi szállítás veszélyeire. Hozzátette, hogy a mostani tragédiának több halálos áldozata is gyermek.
Több ország, köztük az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország és Egyiptom hetek óta légi úton, ejtőernyő segítségével igyekeznek segélycsomagokat juttatni az övezetben élőkhöz.
Március elején öt embert csaptak agyon a levegőből lehulló csomagok Gázavárosban.

A hét végén António Guterres ENSZ-főtitkár ugyancsak síkra szállt a szárazföldi útvonalak használata mellett, és újabb átkelők létrehozását sürgette. A Gázai övezeti fegyveres konfliktus októberi kitörése előtt - az ENSZ adatai szerint - naponta legkevesebb 500 segélykamion érkezett az övezetbe, melyet Izrael 2007 óta tartott blokád alatt.
Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője kedden bejelentette, hogy az UNRWA május végéig rendelkezik elegendő forrással programjai folytatásához. Hozzátette, hogy egy hónappal ezelőtt még csupán egy-két hétre előre tudtak számolni, miután számos ország felfüggesztette a szervezet segélyezését.
A felfüggesztésről szóló döntést - melyet később többen visszavontak - azt követően jelentették be a donorországok, hogy Izrael azt állította, az ügynökség alkalmazásában állók közül többen is részt vettek a Hamász október elején izraeli területen elkövetett terrortámadásában.
Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) kedden felszólította Izraelt, biztosítsa az élelmiszersegélyek szétosztását a gázai civilek között.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×